För oss lokalpatrioter finns det, nästan i vanlig ordning numera, mycket att glädja oss åt. LHC-fansens tidigare gunstling Jakub Vrana går från klarhet till klarhet och har redan noterats för 28 poäng, varav 15 mål, på 50 framträdanden i år.

– Jag gillar verkligen hur Jakub har spelat under säsongen. Han mognar framför våra ögon, sa Capitals tränare Todd Reirden i en intervju med NBCSN i december, och siffrorna bekräftar faktum.

Vrana har satt nytt personbästa i mål och poäng, skjuter mer, tekar bättre och drar sig fler utvisningar – ett tecken på att han tar för sig mer på NHL-rinkarna.

Artikelbild

| Jakub Vrana.

Den med Linköpings-ögon största överraskningen är annars kanske Jakob Forsbacka-Karlsson. Stockholms-födde ”JFK” huserade i LHC:s juniorled innan han försvann till Nordamerika och där har han verkligen blommat ut i år. Han är nästintill bofast i Boston Bruins och har till och med gjort ett par matcher som center i förstakedjan med superstjärnorna Brad Marchand och David Pastrnak, när Patrice Bergeron var skadad. Tre mål och sex assist på 28 matcher är ett fullt godkänt facit under debutsäsongen och bara det faktum att han får spela förstakedjan visar på att förtroendet är högt för centern.

Vid en första anblick har kanske inte målvakten Marcus Högbergs inledande fyra matcher i NHL varit någon supersuccé och 14 insläppta på fyra framträdanden ger inga större applåder. Samtidigt har 24-åringens matcher sammanfallit med frånvaron av Ottawa Senators i särklass bäste back, Thomas Chabot, vilket gör förutsättningarna sämre. Med 21-årige Chabot på isen är Senators ett betydligt bättre lag. Hans 41 räddningar mot Vancouver den 2 januari (övertidsförlust, 3-4) är för övrigt på delad tiondeplats för flest räddningar i en match genom tiderna i Senators.

I slirande Chicago Blackhawks har Carl Dahlström och Gustav Forsling spelat mycket, och gjort det bra. Både två hade nuvarande Chicago-tränaren Jeremy Colliton som tränare i AHL så sent som förra året och i det som om några år ska bli det nya Hawks ser barndomsvännerna ut att bli en nyckel. Allt handlar om att mogna och Dahlströms egna ord till Blackhawks TV-kanal säger det mesta:

– Jag vet vad tränarna vill ha. Det har gjort övergången till NHL naturlig.

Artikelbild

| Jakob Forsbacka Karlsson.

Linköpingsexporterna blir allt fler.

Och de börjar göra sig ett namn i världens bästa liga.