Det är Studentiaden som avgörs, ett mästerskap som lockar 200 deltagare från hela landet. Inträdeskravet är att du ska studera på en eftergymnasial utbildning.

– Det är extra kul att Linköping även får anordna det här nu, säger Fanny Måsabacka.

– Jättekul att få visa upp Linköping som vår studentstad, säger Johanna Book Isaksson.

Artikelbild

| Fanny Måsabacka och Johanna Book Isaksson är med och arrangerar Studentiaden. 200 idrottare kommer till Linköping för att tävla i fem idrotter.

Måsabacka och Book Isaksson är projektledare för hela eventet, tillsammans med en projektgrupp på totalt åtta personer. Arbetet är helt ideellt för arrangörerna, men arrangerande klubben Liu AIF omsätter ändå en halv miljon kronor på helgen. Det är inget litet evenemang.

Studentiaden är en gammal tradition som legat i träda, men som nystartades i fjol i Karlstad. Nu har stafettpinnen kommit till Linköping.

Det är invigning på torsdagskvällen och sedan idrottas det fredag och lördag. Det är student-SM-status på grenarna, men samtidigt är det till för möten och att träffas.

– Studentiaden riktar sig till alla, säger arrangörerna.

Artikelbild

| Korpens lokaler på Mjärdevi är en av lokalerna som Fanny Måsabacka och Johanna Book Isaksson välkomnar till.

Sporterna som det tävlas i är innebandy, volleyboll, fotboll, badminton och padel. Arenorna är Korpen, Campushallen, PDL Center och Ljunkans konstgräsplan.

– Vi har en egen prägel på vårt arrangemang med värdeorden stolthet, glädje och gemenskap, säger Johanna Book Isaksson.

24-åriga Fanny Måsabacka studerar till lärare, men är en riktig idrottstjej på fritiden. Hon spelar nu division 3-fotboll i Liu och har i vinter spelat seriespel i innebandy med Borensberg och futsal med KFUM Linköping.

Hon är från Hammarland på Åland från början och har spelat två Island games för öriket i fotboll. Det blev silver på Jersey 2015 och en femteplats på Gotland 2017. På Gibraltar i sommar är inte fotboll med på programmet.

– Det betyder mycket för Åland med Island games, säger Fanny som spelat för IFK Mariehamn tidigare.

Vad har du för mål med fotbollen?

– Hålla på så länge som möjligt. Jag gillar det, säger hon.

Johanna Book Isaksson är 25 år och kommer från Norra Vi i södra Östergötland. Hon spelar nu i Lius fotbollslag och har spelat tennis tidigare. Nu studerar hon till civilingenjör, teknisk biologi.

Tidigare har hon spelat med Torpa i division 3.

– Jag vill fortsätta spela fotboll, säger hon.

Det blir dock inget spel för vare sig Måsabacka eller Book Isaksson i Studentiaden i år. De kommer ha fuillt upp att arrangera festen. Men Linköping har lag i det mesta som anordnas.

Karl-Anton Pettersson har tidigare vunnit student-SM i futsal med AC Studenterna. Nu hoppas han i helgen ta hem även fotbollsvarianten med sitt Linköpingslag.

– Vi har fått ihop ett bra lag, säger han.