Bottenstriden i damernas division ett är minst sagt het. Vimmerby IF ligger sist med sju poäng och precis ovanför dem är Sjömarkens IF med sina åtta poäng. Valinge-Derome DFF ligger precis över Sjömarken med tio poäng och har bara tre poäng upp till säker mark. VIF möter nu de båda lagen inom loppet av en vecka och vill man spela kvar i division ett nästa säsong är det två matcher som inte får förloras. Först ut är Sjömarken på bortaplan nu på lördag.

– Det kan bli en vattendelare för oss. Det har kommit till det skälet att varje match är som en cupmatch nu, säger VIF-tränaren Jonas Karlsson.

Sjömarkens tränare, Simon Rudbäck, är också tydlig med hur viktig matchen mot VIF är.

– Varje match känns ju som vinna eller försvinna och augusti blir en väldigt viktig månad. Vi måste göra mål och kan inte tro att vi kan kryssa oss kvar i serien, säger Simon Rudbäck.

VIF har bara tagit en poäng på sina senaste tio matcher och har haft stora problem med målskyttet under säsongen.

– Vi har inte vunnit och inte gjort mål på länge och det handlar ju om att få med sig resultat. Har man sju poäng efter 15 matcher så kanske man inte ens förtjänar att ha chansen till nytt kontrakt. Men vi har ju fortfarande chansen så vi måste se positivt på det, säger Jonas Karlsson.

Vad ska ni göra för att få igång målskyttet?

– Vi har fortsatt jobba på hur vi ska göra i den sista tredjedelen och försökt trycka på det.

Simon Rudbäck tror att det blir en match där båda lagen går för vinst.

– Det kommer att bli en tuff match där det är två lag som hellre kommer satsa för det än backa hem, säger han.

Men frågar man Jonas Karlsson har VIF dock inga planer på att satsa allt framåt.

– Planen är att hålla tätt bakåt och hoppas på att kunna ställa om. Vi ska inte ligga jättelågt men inte kliva på för mycket heller, förklarar han.

Senast lagen möttes vann VIF på hemmaplan med 2–0 efter mål av Vilma Winqvist och Stina Kägo Bragsjö.

– Vimmerby är ju vana med sin hemmaplan och konstgräset de har där. Då spelade de med en hög backlinje och försökte hitta in med bollar bakom vår backlinje. De var det klart bättre laget mot oss sist, säger Simon Rudbäck.

Frida Pöder missar matchen mot Sjömarken. Tilda Föghner och Stina Kägo Bragsjö är däremot tillbaka. Anna Karlsson närmar sig en comeback efter sin hälseneskada och kan finnas med i truppen.