Fotbollskarriären inleddes i Gamleby IF där Conny Torstensson snart tog sig upp i seniorlaget i division 3. 1968 rekryterades han som 19-åring till Åtvidabergs FF som precis tagit steget upp till Allsvenskan.

1972 tog han en ordinarie plats i ÅFF:s A-lag och bara månader senare spelade han VM-kval med det svenska landslaget där han senare skulle få vara med i två världsmästerskap (1974 och 1978).

När han var 24 år blev han erbjuden ett proffskontrakt av Bayern München efter att ÅFF mött dem i Europacupen.

Artikelbild

| Conny Torstensson har varit med om en fantastisk fotbollskarriär och delade med sig av den på Västerviks museum på onsdagen.

– På den tiden fanns det inga agenter utan det var en ungersk restaurangägare i Stockholm som jobbade lite som spelförmedlare. Bayern ringde honom, och han i sin tur ringde Benno Magnusson som knackade på min hotelldörr när vi var nere i Malmö och skulle spela. Några dagar senare träffades vi och skrev kontrakt för hand på ett kollegieblock, berättar Torstensson som blev kvar i Bayern München i nästan fyra år och vann Europacupen tre gånger på raken.

Under sitt kåseri visade han upp ett gäng punkter som han anser ligger till grund för sin lyckosamma karriär.

Någorlunda talang, bra fysik, hårt arbete, förstod vad som krävdes, bra tränare och lagkamrater, kom till rätt lag vid rätt tillfälle, målskytt - tur eller skicklighet, och Mr Europa Cup.

– Jag hade ingen supertalang, men jag var bra på det hårda arbetet och kunde springa långt. Jag har haft fantastiska lagkamrater runtomkring mig och jag har lärt mig mer av lagkamraterna än av tränarna. Ta Benno Magnusson som ett exempel. Han blev utbytt i en match med ÅFF. 95 procent av alla spelare som blir utbytta blir sura och slutar engagera sig för laget. Men inte Benno och många andra. Vi hade en fantastisk laganda i ÅFF som vi även bar med oss till landslaget.

Artikelbild

| Två SM-guld, tre Europacuptitlar och ett helt gäng med landskamper har det blivit.

Mr Europa Cup då?

– Frågar man någon i München om Mr Europa Cup så vet de vem det är. I Bayern var jag de skickliga spelarnas (se liten bild) vattenbärare ute på planen, jag sprang mycket och jobbade hårt. De matcherna passade mig. Jag har det överlägset bästa målsnittet av samtliga svenska spelare som spelat över 20 matcher i Europacupen, exempelvis Kim Källström och Fredik Ljungberg. Zlatan Ibrahimovic har 0,4 mål i snitt per match, medan jag har 0,56. Dessutom har jag vunnit cupen tre gånger och Zlatan ingen gång. Jag har alltså lyckats bättre än Zlatan, säger Torstensson med glimten i ögat.

Artikelbild

| Dessa var några av profilerna Conny Torstensson spelade tillsammans med i Bayern.

Många historier delade Conny med sig och svarade på en hel drös med frågor under föredraget.

Utlandskarriären avslutades sen i FC Zürich innan han återvände hem till ÅFF 1978 och räddade det allsvenska kontraktet innan fotbollen lades åt sidan ett par säsonger senare.

Artikelbild

| Europacupguld, SM-guld, Svenska Cupen-guld och belöningsmedalj från München som stad är några av Torstenssons tunga medaljer.

Nästa talare i samband med Västerviks museums utställning av fotbollen och bandyn i Tjust är Roy Karlsson som kommer att prata om lagidrottens historia och samband med samhällsutvecklingen, samt Hans Källgren som kommer att tala om sitt samlarintresse av idrottshistoria. På onsdagen efter är det bandylegendaren Thomas Franssons tur att berätta om sin idrottskarriär.