För några år sedan lämnade Mats Wennerholm två unga hästar för uppträning i Estland. Det var Minnestads El Paso och Minnestads Ecuador. Den förstnämnda blev känd för att vara ängslig, blyg och frågandes samtidigt som han också var rädd för traktorer. Det var istället Minnestads Ecuador som hade störst förväntningar på sig från Wennerholm sida – men där visa det sig att Wennerholm, i alla fall i skrivande stund, haft lite fel. Båda hästarna har framgångar i V75, men El Paso har gått bättre.

– Vi skulle producera välstammade hästar och sälja för att följa sporten ifrån soffhörnan. Jag hade sex hästar, men de gick inte att sälja till vettiga priser. Vi sålde de första tre till dåliga priser, men de tre kvarvarande ville jag inte gå med förlust på också. Ecuador och El Paso var därför i Estland i ett år och kom tillbaka som tvååringar och var till salu hela tiden, förklarar Wennerholm.

Det var där och då Rebecca Dahlén kom in i bilden. Hon såg något i El Paso och förälskade sig snabbt i hästen. När det kom på tal att hon ville leasa hästen tyckte Wennerholm att hon var galen.

Artikelbild

– Jag förstod inte riktigt varför hon förälskade sig så pass mycket i hästen, säger Wennerholm och skrattar.

– Dels var det ganska tidigt och sedan ville hon ju leasa honom också. Med det menas att hon tog över allt betalningsansvar med bland annat uppstallning och veterinärkostnader.Jag tyckte hon var rätt så korkad eftersom hennes intäkter i det hela var prispengarna… och de låg långt fram i fjärran. Om det ens skulle ske.

Men hästen har blivit en succé. Framgångshistorien började under förra årets V75, den 9 juni, då hästen presenterade sig i genom att vinna. Tiden hamnade på en imponerade 1.11,9 över distansen 2140 meter med voltstart, vilket var nytt svenskt rekord för femåriga valacker. Nu har hästen vunnit tre gånger i V75 och har flera andraplaceringar. Inför lördagens trav på Mantorp är det också just Minnestads El Paso som är favorittippad.

– Vi är bortskämda med att han presterar bra och att Rebecca presterar bra. Det här är en saga som är helt fantastisk. Den dynamiken och kemin som de har är fantastisk att se. Rebecca är en fantastisk person plus att hon har en talang för att tävla, säger Wennerholm.

Artikelbild

Det är också hos Rebecca på gården i Fjärdhundra som hästen återfinns. Där jobbar hon vidare på framgångssagan tillsammans med sambon och proffstränaren Dennis Palmqvist.

– Hon har en ängels tålamod och har lirkat med honom hela tiden. Jag tror det är just tjejer som orkar med sånt här medan killar hade tagit spöt och bett hästen gå. Då hade hästen mycket väl kunnat sätta sig på tvären. Hon har gullat med honom trots att det egentligen inte fanns någonting i träningen som tydde på att han skulle bli en bra häst. Det gör det egentligen inte ens i dag då han är väldigt ovillig i träning. Men i tävling händer det något med honom.

Hästen har passerat miljonen kronor i insprungna pengar och nu har steget in i Silverdivisionen tagits.

– Nu möter han hästar som nästan har tjänat dubbelt så mycket pengar som honom. Som det ser ut klarar han av motståndet och har till och med varit lite överlägsen i vissa klasser.

Hur ser framtiden ut för hästen då?

– Jag hoppas att det fortsätter att gå bra. Vi har pratat lite löst om att prova honom i Frankrike. Men så länge han är engagerad här och gör sig bra i V75-loppen finns det bra pengar att springa om i Sverige.

Tar du åt dig någonting av framgången?

– Nej, när man föder upp hästar väljer man en mamma och en pappa och sedan får man det man får. Den enda delen jag har i det här, förutom uppfödningen, är att jag skrev ett avtal med Rebecca. Sedan är resten hennes förtjänst, säger Wennerholm och skrattar.