Förbättra möjligheten för unga att komma in på bostadsmarknaden är den överlägset viktigaste valfrågan kopplad till bostadsmarknaden, visar en ny SIFO-undersökning beställd av Bjurfors Stockholm.

Riksdagsvalet är 9 september 2018. När det gäller bostadspolitiska frågor anser svenska folket att prioritet ska ligga på att öka möjligheten för yngre att komma in på bostadsmarknaden (40 %) samt att förbättra rörligheten på bostadsmarknaden genom lägre flyttskatter (23 %).

- Vi ser en rekordlåg rörlighet på marknaden och den ineffektiva marknaden skapar höga trösklar för unga att komma in på bostadsmarknaden. Unga har även sämre ekonomiska förutsättningar än många andra i konkurrensen om bostäderna som finns ute till försäljning och det förstärkta amorteringskravet har ytterligare försvårat för ungas möjlighet att köpa sin första bostad, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Först på tredje plats återfinns alternativet att öka bostadsbyggandet (15 %). Att få ned svenskarnas skuldsättning kopplad till bolånen hamnade på fjärde plats (10 %) när svenska folket får säga sitt.