För andra året i rad initierar nu LPT, Ledarna inom privat tjänstesektor, utmärkelsen Årets Initiativ. 2018 års tema är Hälsa för Chefer och tilldelas en organisation, chef eller arbetsgrupp som bidragit till förbättrad hälsa för chefer på alla nivåer i en organisation.

Syftet med Årets Initiativ är att lyfta fram goda exempel och spännande idéer som på olika sätt bidrar till ett ökat ansvar för framtidens arbetsplatser. Temat för Årets Initiativ 2018 är Hälsa för Chefer. Orimliga krav och förväntningar samt obalans mellan jobb och fritid leder till att färre lockas av chefstiteln. Hur chefer mår på sin arbetsplats påverkar hela organisationen. Chefen har ett ansvar för att det inte förekommer psykosocialohälsa på arbetet, att personal inte utsätts för mobbning, att arbetsbelastningen är rimlig men många glömmer chefens arbetsmiljö.

- Det är otroligt viktigt att lyfta detta. Att som chef ta hand om sin hälsa handlar ju inte om att tillsammans med kollegor träna till ett maraton, eller att plötsligt militant följa en speciell kosthållning. Det handlar om återhämtning. Om att tillföra kroppen bra energi. Om att sova tillräckligt, röra på sig och spendera tid med familjen. Inte minst handlar det om att kunna prioritera sitt välmående på arbetsplatsen, genom att identifiera och få utrymme att hantera de utmaningar som kommer med chefsrollen, inte minst när det gäller att kunna råda över sin egen arbetsbelastning eller att ha de befogenheter som krävs för att fatta de beslut som hör till tjänsten. Allt för sällan talar vi om chefens arbetsmiljö eller att en chef kan utsättas för mobbning säger Lorri Mortensen Mates, ordförande, Ledarna inom privat tjänstesektor.

Juryn av Årets Initiativ 2018 består av:
Cecilia Åkerblom
Magnus Dalsvall
Anna Iwarsson
Saeid Esmaeilzadeh
Jenny Hagström
Catarina Edman