Widar Dagens Samhälle är en tidning som specialbevakar det som händer och sker i kommuner och landsting. Så här i postvaltider följer tidningen därför vad som händer när nya kommunledningar väljs ute i kommunerna. Allt är ännu inte klart, men i de ungefär två tredjedelar av kommunerna som är färdigvalda finns en tydlig centerpartistisk tendens. Centerpartiet är med i ledningen för sju av tio kommuner enligt Dagens Samhälle. Då jag kollade sammanställningen hade Centerpartiet plats i styret av 142 kommuner. För Sveriges största parti var bordet annorlunda dukat. Både Moderaterna och KD (!) lägger sig före Socialdemokraterna som hamnar först på den försmädliga fjärdeplatsen i listan.

Utvecklingen här i Folkbladets trakter ger syn för sägen. Förra mandatperioden regerade Socialdemokraterna tillsammans med andra partier i Norrköping, Linköping, Finspång och Söderköping. För Centerpartiet såg det sämre ut. I de fyra kommunerna hade partiet endast Karin Jonsson i Norrköping som var med och styrde som kommunalråd. Efter höstens val har det ljusnat för Centerpartiet. Karin Jonsson är inte längre så ensam. Centerpartister kommer att vara med i ledningen för alla fyra kommunerna. I Finspång är det Hugo Andersson som tar plats i styret. I Söderköping lär Peter Karlström med flera centerpartister få ledande poster och i Linköping återkommer Muharrem Demirok som majoritetspolitiker. Socialdemokraterna tappar däremot både Linköping och Söderköping där Kristina Edlund och Anders Bevemyr före valet var ordförande i kommunstyrelsen.

Centerpartiet går således från en kommun och upp till fyra medan Socialdemokraterna går från fyra och ned till två kommuner; Lars Stjernkvist och Ulrika Jeansson sitter kvar vid rodret i Norrköping och Finspång.

En del av det radikalt förändrade läget beror förstås på valresultatet; S tappade i kommunvalet. En del beror på slumpens skördar; något mandat trillade hit och dit på ett för S olyckligt sätt. Men en del av förklaringen går nog också att finna i att Centerpartiet rymmer många duktiga förhandlare och trevliga samarbetsmänniskor. Sådant betyder mycket i livet och politiken. Den som vill ha en vän behöver vara en vän.