Widar Under torsdagen besökte sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson Norrköping. På Bravikens pappersbruk möttes Åkesson av platschefen Fredrik Holgersson och av Nils Ringborg som är vd i Holmen Paper. Jag var där.

Holmen är ett öppet och tillgängligt företag. "Vi tar emot varje riksdagsparti som vill komma hit. Det är en självklarhet för oss. Vi vill gärna påverka dem som påverkar", sa Nils Ringborg.

Jimmie Åkesson är ute på vad som kallas en Sverigeturné. Häromdagen var han i Eskilstuna. Enligt polis på plats försökte mellan 30 och 40 extremister att ta sig in på den skola där Åkesson medverkade på ett medlemsmöte. Det slängdes knallskott mot poliser och skreks mot sverigedemokrater.

Ute på Bravikens pappersbruk i torsdags var det dock lugnt och normalt. Inte en kravallunge syntes till. Jag såg inte ens en målad polisbil i trakten. Vilket naturligtvis borde vara normaltillståndet när ordföranden i ett riksdagsparti rör sig ute i samhället.

Mer att läsa: Systemskifte för migration.

Under de senaste veckorna har något startat i själva politiken som väl också kan beskrivas som ett slags normaliseringsprocess. Moderaterna har börjat röra sig bort från Alliansen. Rörelsen tog sin början när partiledaren Anna Kinberg Batra deklarerade att hon och partiet avser att lämna Decemberöverenskommelsen även i praktiken. Vilket betyder att de - även i budgetomröstningar - ska söka största möjliga stöd för sin politik. Vilket i sin tur sannolikt betyder att ordningen som tidigare gällt - största partikonstellation ( just nu S, MP och V) har rätt att få igenom sin budget i riksdagen - inte längre gäller. Ett första möte på tjänstemannanivå har dessutom hållits mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Mer att läsa: Hoppa du också Löfven.

Jag frågade Jimmie Åkesson om han tror att "det händer saker på allvar nu?" Jag ville också veta om "SD är moget och berett att kanske vad det lider bli ett regeringsnära parti med allt av kompromisser och eftergifter som sådant för med sig?

Åkesson svarade med många ord som inte var helt igenom glasklara. (Se gärna en filmad intervju på folkbladet.se)

Vilket definitivt ska tolkas som ett tecken på att något nytt för alla - inte minst för SD - är på väg att inträffa i riksdagspolitiken. Vilket är bra för alla - inte minst för Socialdemokraterna som bör få än mer bråttom att hoppa ut ur vänsterburen.