Widar Valrörelsens siffror är redan uppe i megaformat. Moderaterna har lovat 50 miljarder kronor till välfärden. Statsminister Stefan Löfven kontrade på söndagen i sitt sommartal i ett regnigt Norrtälje med att lova 65 miljarder kronor till välfärden. S och M: s pengalöften ska inte uppfattas bokstavligt. Budskapet som partierna vill sända ut till väljarna är att ”välfärd är mycket viktigt för oss.”

Välfärd är alltid en toppfråga i våra valrörelser. Vilket är högst rimligt. Politiken förvaltar lejonparten av alla människors ekonomiska och sociala välfärd i Sverige. Väldigt många arbetar inom välfärden och långt ännu fler använder sig av välfärdens verksamheter varje dag. Att två av de största partierna lägger stor vikt vid välfärdslöften är därför självklart. Väljarna har nu att bedöma trovärdigheten i de båda partiernas miljardlöften och ambitioner på välfärdens områden.

Andra partier koncentrerar sig gärna mer specifikt på sina profilfrågor. Sverigedemokraterna har till exempel sin invandring och Miljöpartiet har sitt väder och klimat. Det speciella vädret vi haft denna sommar har fått det av regeringspåfrestningar tilltufsade MP att ana morgonluft.

Klimatångestdrivande utspel har avlöst varandra från det gröna partiet som just nu också gynnas av att ligga mitt i de stora mediehusens nyhetsvinkelhumör. När SD: s partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg i helgen raljerade han över att MP nu är så desperat att de inte drar sig för att i valrörelsen ”lova bättre väder.” MP: s Isabella Lövin blev förnärmad över Åkessons påstående. ” Det här är inget vi tar tag i nu för att vinna röster. Den anklagelsen är helt horribel”, sa Lövin till TT. Lövins försök att låtsas vara något annat än en politiker med dåliga siffror mitt i en valrörelse är inget som imponerar.

Väder/klimat och miljöfrågor är viktigt i politiken. Att hålla nere utsläpp från fossila bränslen är faktiskt en svensk paradgren sedan länge. Investeringar i vattenkraft, kärnkraft och fjärrvärmeverk har placerat Sverige i världstopp.

Väder/klimat och invandring är två tunga välfärdsområden som lämpar sig sällsynt illa för ångest och överdrifter. Här har S och M ett välfärdsjobb att ta tag i.