Det konfidentiella WTO-beslutet ska enligt Politico ha meddelats parterna i tvisten i fredags. Det sätter punkt för en tvist som har pågått i årtionden om förmånliga lån som EU gett flygplanstillverkaren Airbus.

Enligt en källa i Trumpregeringen som nyhetssajten pratat med kan det komma att resultera i USA-tullar på EU-varor för 5–8 miljarder euro.

Sedan tidigare har Trumpregeringen tagit fram en lista på varor för totalt 21 miljarder dollar. Det handlar bland annat om tullar på flygplan och flygplansdelar tillverkade i EU. Men även andra EU-varor kan få nya USA-tullar.

Airbus-aktien faller med 3,3 procent på Parisbörsen efter uppgifterna om WTO-beslutet.

Enligt WTO:s regelverk har EU och USA efter beslutet några veckor på sig att lägga till kommentarer och rensa WTO-beslutet från känsliga uppgifter innan det offentliggörs av WTO.

Från EU:s sida räknar man med att få rätt till egna motåtgärder mot USA när WTO avgjort en parallell tvist om misstänkta USA-subventioner till flygplanstillverkaren Boeing om några månader. Förhoppningen är enligt EU-källor att det ska gå att göra upp om att avstå från strafftullar från båda sidor.