Vimmerby gymnasium arbetar mycket med den internationella satsningen Erasmus plus. Genom programmet kan medel sökas så att personal kan få kompetensutveckling och elever praktik.

– Sedan finns elevutbyten, beskriver Tomas Svarén, internationell samordnare på Vimmerby kommun.

Och det är genom det senare (där en skola i Cuenca i Spanien är sökande) som ett utbyte nu äger rum mellan Spanien och Sverige. För två veckor sedan var 13 elever och tre lärare från Vimmerby i Spanien, där de bodde hemma hos familjer under vistelsen.

Artikelbild

| Den här veckan är en grupp spanska elever med lärare i Vimmerby.

– Vi var med på lektioner, besökte katedraler, museum och staden Toledo, beskriver eleverna Engla Horste och Klara Palovaara, resans innehåll.

Under sex dagar är nu de spanska ungdomarna och ett par lärare på besök i Vimmerby. Eleverna sitter och småpratar. Det växlas mellan språken.

– Våra elever får öva på spanska och de spanska eleverna får öva på engelska, förklarar Tomas Svarén.

Att berikas av skillnader i kultur och landskap blir omedvetet en del av resan.

Artikelbild

| Klara Palovaara och Engla Horste var i Spanien för ett par veckor sedan. Nu är Alicia Carrasoo Poves en av 13 elever som besöker Vimmerby.

– Vi såg alla sjöar. Hemma är det torrare och det finns inte så mycket vatten, konstaterar eleverna från Spanien.

Vimmerbyskolan är de positivt överraskade av:

Artikelbild

| Laura Pardo, Simel Somi från Spanien i samtal med Bartoz Sliwa, Ourmia Maslem och Lucia Navarro från Sverige.

– Den är stor så vi hittar inte än. Det är mycket fönster. Vår skola ser mer ut som ett sjukhus eller fängelse i jämförelse, beskriver de skillnaden i utseende.

Under vistelsen fram till lördag bor de spanska eleverna hemma hos familjer, på samma sätt som skedde i Spanien.

De spanska eleverna får bland annat följa lektioner men utflykter är också inplanerade.

– Vi kommer att besöka Kalmar slott och Kalmar läns museum. Vi ska besöka Astrid Lindgrens Näs och Astrid Lindgrens Värld kommer att öppna för oss, förklarar Lidija Miletic, språklärare på Vimmerby gymnasium.

En utflykt ser dock ungdomarna fram emot extra mycket. När samtalsämnet kommer in på ett besök i älgparken och att mata älgarna är det tydligt att det är en riktig höjdpunkt.

Tomas Svarén beskriver att ambitionen med utbytet är att lära sig av varandra så verksamheten ska bli bättre. Vimmerby gymnasium hoppas att det kan ge ringar på vattnet så att fler ungdomar väljer språkutbildningar.

– I dag är det få språkelever, säger han.

Med ett liknande koncept finns planer att utveckla och marknadsföra de praktiska programmen framöver.

– Nu satsar vi hårt på yrkesprogrammen. Vi har svår brist på hantverkare. Att man kan få praktik utomlands är något vi vill utveckla för att få fler att söka till yrkesprogrammen, säger Tomas Svarén.