Både Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Helen Nilsson (S) betonar vikten av att ta ansvar för att landet ska få en regering.

– Överenskommelsen är ansvarsfull, förnuftig men också utmanande för alla parter, säger Helen Nilsson.

– Det här är inte vårt första val, men det är viktigt att Sverige får en regering och vi får med mycket liberal politik och det tycker vi är bra för Sverige, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Artikelbild

| Helen Nilsson (S) tycker uppgörelsen är ett ansvarstagande av alla brörda parter, men befarar samtidigt att den kan komma att innebära ett högt pris. "Men alternativet är värre", säger hon.

Förslaget till uppgörelse innebär att centern och liberalerna släpper fram en regering ledd av Stefan Löfvén och som består av S och MP. Men de drygt 70-talet punkter parterna förhandlat fram innebär stora eftergifter för framför allt socialdemokraterna.

Helen Nilsson har erfarenhet av samarbete över den gamla blockgränsen på det lokala planet. Samarbetet med moderaterna kostade mycket för sossarna i Vimmerby.

– Det finns en risk för ett högt pris även på riksnivå för båda parter när man lämnar trygga grupperingar och visst har vi en hel del olika åsikter. Där har vi alla en utmaning, men samtidigt är alternativet med M och KD med stöd av SD ett mycket värre alternativ och nu kommer den budgeten att justeras, säger hon.

Tycker du att alliansen har spruckit nu?

– Ja, säger Helen Nilsson.

– Nu är det ett mittenalternativ som kommer fram i svensk politik, svarar Ingela Nilsson Nachtweij.

Hon är något undvikande på frågan om vem som är vinnare på förslaget.

– Det är svårt att säga, men vi får med många goda förslag för klimatet, en ny LSS-utredning och stopp för vinsttak i välfärden, säger hon.