– Helt fantastisk känsla att vara här. Jag känner mig med en gång 20 år yngre, säger Michael Werle, från Freiburg i södra Tyskland som besökte gården Gibberyd, som den egentligen heter, på torsdagen.

Därmed räknas inte han och hans familj inte in i 50 000 besökare. Siffran avser bara de som betalat entré mellan Midsommardagen och i söndags då Katthult stängde för säsongen.

– Vi har haft en helt fantastisk säsong. Med bara ett fåtal besökare från 50 000 är det absolut det högsta vi haft sedan vi började ta entré och därmed räkna besökarna. Ifjol hade vi 43 500, säger Thomas Johansson som är delägare i gården och verksamheten som släkten bedriver under turistsäsongen.

Artikelbild

| "Helt fantastiskt! Jag känner mig 20 år yngre när jag är här i Katthult" säger Michael Werle som besökte gården på torsdagen tillsammans med familjen. Här med dottern Sandrine.

– Vi har öppet nio veckor och tänker man att det kommit 50 000 under den tiden får man nästan nypa sig i armen, men det känns jätteroligt, säger han.

Han ser det som ett resultat från ett långsiktig och målmedvetet arbete från ägarnas sida.

– Det växlande sommarvädret och kronkursen spelar också in.

Han gläds extra över att det kommit många olika nationaliteter och att allt fler är nöjda med besöket.

Artikelbild

| Delägaren i Katthult Thomas Johansson räknar in 50 000 besökare på nio veckor.

– Vi får mycket bra respons. Det är extra roligt det är häftigt att det kommer folk från nästan hela Europa och alla har de en relation till Emilfilmerna, säger han.

Filmerna spelades in på gården i början av 1970-talet.

Artikelbild

| Katarina Svensson uppskattar att över 30 000 och kanske uppemot 40 000 personert besöker Bullerbyn i år.

Michael Werle har sett dem hundratals gånger.

– Jag har introducerat min dotter till både Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump, säger han och berättar att det är därför familjen semestrar i Småland i tre veckor.

Mindre än ett par mil från Gibberyd i Rumskulla ligger Sevedstorp. Där spelades filmerna om barnen i Bullerbyn in 1986. Även där har det aldrig varit så många besökare som just i år.

– Vi räknar att vi haft över 30 000 besökare och det är den bästa säsongen vi haft under vår 29-åriga historia, säger Katarina Svensson som driver Café Sörgården i en ombyggd ladugård i byn med de tre karaktäristiska husen i rad tätt intill varandra.

Här tas ingen entré, bara en parkeringsavgift för bilarna. Det gör det svårt at sätta en exakt siffra på antalet besökare.

– En del tycker att byn är liten, men många uppskattar lugnet och enkla saker som att hoppa i höladan eller krypa in i ett ihåligt träd går alltid hem hos barnen, säger hon.

Även här är basen svenskar, tyskar och danskar.

– Jag upplever at det kommer allt fler från östra Europa, men norrmän och finländare har tunnat ut. Så där kan vi behöva satsa, säger hon.