– Vi harvar och sår en gammal mosse här på gården och använder våra hästar till det och vissa år brukar vi bjuda in folk och ha ett offentligt arrangemang, berättar Anneli Svensson som driver gården tillsammans med sambon Per-Anders Nilsson.

En naturlig och frisk doft av häst känns redan på vägen mellan gården och mossen där harvningen redan är i fullgång vid 11.30-tiden på lördagen. Per-Anders Nilsson kör en harv med två hästar och en annan man kör en gödselspridare som också den dras av en häst.

det tredje ekipaget är till för att intresserade besökare själva ska få hålla i tömmarna och provköra.

Artikelbild

| Emilia Lundin Carlsson var en av de som tog chasen att harva med hästen Tiffany på mossen i Fjälster.

En av de som tog den chansen är Emilia Lundin Carlsson.

– Det är kul att testa på, det var ju så man gjorde förr, säger hon.

Hon har viss erfarenhet eftersom familjen skaffat två nordsvenskar som de börjat köra med hemma på den egna gården.

Utöver att prova att harva med häst i mossen var det många som passade på att njuta av både fika och grillad korv i gräset på ängen och kanske rent av att prata om gamla hästminnen.

Artikelbild

| Nostalgiskt vårbruk med hästar i Fjälster på Långfredagen.

Anneli Svensson berättar att det finns totalt sju hästar på Eriksgården, fem stora och två små. De används kontinuerligt i arbetet med att sköta den del av gården som hör ihop med turistverksamheten som bedrivs.

– Vi har bland annat ridstigar, och när vi röjer den delen av skogen gör vi det med häst, liksom den lilla jordbruksdelen som finns på gården blir det också med häst, säger hon.