– Det har blivit ett väldigt viktigt ämne och jag har pratat mycket med Socialisterna om det här. De har traditionellt pratat mycket om jämställdhetsfrågor och mitt parti har pratat mycket om frihetsfrågor. Och här korsar linjerna varandra, säger Malin Sjölander (M), som kommer att vara en av föreläsarna.

Läs mer: M: För otryggt att flytta SFI till gymnasiet

På fredag bjuder Socialisterna och Moderaterna in till gemensam föreläsning om hederskultur. Bland annat kommer Socialisternas Johannes Regell att gå igenom den riskanalys som barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram i samband med SFI:s planerade flytt till Västerviks gymnasium.

Artikelbild

| Johannes Regell kommer att hålla en genomgång av den säkerhetsrapport som tagits fram.

– Den visar ju på tydliga risker som vi måste ta med i beaktande. Vi stödjer Moderaternas motion om att man utifrån rapporten ska tänka om, säger Johannes Regell (SV).

Vilka risker ser du med att flytta SFI till gymnasiet?

– Det är framför allt hedersfrågan som är viktig för oss. Vuxna ska inte vara i skolan utan det ska vara en plats där barnen är fredade från hemmet. Hemmet ska inte ha inflytande över skolan. Om man är utsatt för hedersförtryck så är släkten och föräldrars kontroll själva problemet.

Även riksdagsledamoten och grundaren av den feministiska och antirasistiska organisationen "Varken hora eller kuvad", Amineh Kakabaveh (V), kommer att föreläsa.

– Barn ska inte gå i samma skola som sina föräldrar. Vi vet att hederskulturen där kvinnor bevakas är mer utbredd än vad vi har velat erkänna. Det är jätteviktigt att ta det här på allvar, avslutar Malin Sjölander.