– Vi hoppas kunna få in bortåt en 20 000 kronor, sa Rune Lundström, styrelseledamot i Prostatacancerföreningen i Tjust, när insamlingen drog igång första november.

Och föreningen har ingen anledning att vara besviken. Efter att ha åkt på roadtrip till Oskarshamn och Vimmerby för att plocka upp de genomskinliga sparbössorna som stått uppställda på Coop Extra under en månad, kunde man återvända med en rejäl slant i bagaget. När plexiglaskuben på Ica Maxi i Västervik också hämtats in och pengarna räknats, kunde föreningen konstatera att sammanlagt 26 823 kronor samlats in till kampen mot prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige.

Men det var inte bara nya, svenska sedlar som landade i lådan.

Artikelbild

| Rune Lundström, till vänster, är nöjd med insamlingen. Här med Liz Pettersson och Rolf Rosander.

– Vi fick in både gamla sedlar, kanske 500­–600 kronor som vi måste skicka in till Riksbanken, och utländska pengar, säger Rune Lundström.

– Vi fick till och med en sedel från Chile. Det står 2 000 på den men jag vet inte vad det är för valuta. Den kan ju vara bra att spara som kuriosa, säger han.

Insamlingen har varit en del av Mustaschkampen, en årlig nationell kampanj anordnad av Prostatacancerförbundet, som pågår från den 1 november och året ut. Målet nationellt är att kunna slå fjolårets rekord på 8,5 miljoner kronor.

Det är andra året i rad som insamlingen sker i Västervik. Rune Lundström säger att handlarna är positiva och gärna vill göra den till en tradition.

Artikelbild

| Rolf Rosander, Lennart Benjaminsson och Liz Pettersson vid insamlingsbössan när kampanjen inleddes.

Enbart i Västervik samlades 18 186 kronor in. Ett stort bidrag, på 5 000 kronor, kom från Lions Club.

– I och med att många medlemmar i Lions är män florerar ju sjukdomen även hos dem. De lämnade ett bidrag även ifjol, så de har visst gjort det till en tradition, de också, säger Rune Lundström.