Det är fredag eftermiddag på Islamiska kulturcentrets lokal i Västervik. I salen är ett 30-tal invandrarungdomar samlade. Längst fram står Lisa Koblanck från polisen. Hon berättar för ungdomarna hur man hanterar konflikter i Sverige.

En av dem räcker upp handen:

– Men vad gör man om någon ger sig på en och slåss?

Artikelbild

| Bra plats. Rami Al Shehabi säger att Islamiska kulturcentret är en bra plats för att diskutera konlikterna.

– Det beror sig på vad som är försvarligt. Räcker det med att du vänder dig om och går, så är det vad du ska göra. Är det någon som anfaller dig med kniv så får du slå för att avvärja attacken.

Det kommer fler frågor. Lisa Koblanck berättar vad lagen säger, och hur polisen hanterar en misshandelsanmälan.

Mötet är ett led i arbetet att lösa konflikterna som uppstått mellan en arabisk och en afghansk gruppering på gymnasiet.

– Först mötte vi grupperna var och en för sig. Nu träffas de tillsammans, säger Rami Al Shehabi, som arbetar som kulturvärd på Mejeriet i Västervik.

Artikelbild

| Lugnare. Jakob Youssef, ordförande i Islamiska kulturcentret, säger att medlingsarbetet gick trögt till en början, men nu tycker han att man nått fram till ungdomarna.

Han säger att det islamiska kulturcentret är en bra mötesplats för att diskutera konflikterna.

– Det här är en plats som ungdomarna har respekt för, och där de känner sig trygga.

Den aghanska gruppen är shiamuslimer, och araberna är sunnimuslimer. Rami Al Shehabi är dock noggrann med att påtala att det finns inga religiösa undertoner i bråket.

– När vi har pratat med ungdomarna så säger de att det handlar om personliga konflikter där man tagit hjälp av kompisar.

Nu arbetar föreningen för att skapa ytterligare en mötesplats för ungdomarna utöver Mejeriet.

– Vi har beställt ett biljardbord och en storskärm med Xbox. Vi har stora lokaler det finns plats för ungdomarna här, säger Jakob Youssef, ordförande i Islamiska Kulturcentret.