– Det kommer ofta i första meningen när man kommer hit för att få tips och råd, säger han.

– De kan säga att "Vi behöver en rabatt här, men den ska vara lättskött.". Och med lite hjälp och planering kan man skapa en vacker trädgård som inte är alltför krävande.

Det första rådet är just det, att planera innan man planterar.

Artikelbild

| Med lite planering kan man få en lättskött trädgård som blommar hela sommaren, berättar Mats Nilsson på Mariebergs trädgård.

– Det gäller att man skaffar sig växter som man kan hantera.

Han tycker också att det kan vara bra att inte blanda för mycket olika växter, utan hålla sig till färre sorter på större ytor.

– Och så är det bra om man tänker på att beskära och hålla efter i god tid och inte väntar för länge. Då kan man lätt tappa kontrollen och det kan göra att det känns övermäktigt.

Att undvika öppen jord är förstås viktigt och Mats berättar att det finns en uppsjö av marktäckande växter som kan passa, allt beroende på vad man är ute efter.

Artikelbild

| Krypande benved är bra marktäckare tycker Mats Nilsson. Den är vintergrön och väldigt lättskött.

– Ser man till att underlaget är välgjort och det växer ihop med en gång så kommer ogräset inte in.

Lämpliga växter kan vara till exempel krypande benved, nävor eller backtimjan.

Artikelbild

| För den som vill ha större variation i trädgården finns en uppsjö av perenner att välja på.

– Det är populärt att ägna lite tid åt att skapa en spännande trädgård, men ändå ha det lättskött

– Med lite planering kan man ha en trädgård som blommar hela våren och sommaren. På våren finns till exempel rosenbräcka och aubretia, i maj kommer mossflox och i juni blommar backtimjan och nävor. För juli och augusti finns lavendel och stäppsalvia.

Artikelbild

| Ett prydnadsgräs kan vara ett dekorativt inslag i trädgårdslandskapet.

Mats tipsar också om prydnadsgräs, som finns i både lågväxande och höga varianter, både vintergröna och sådana som vissnar ner på vintern och kommer igen till våren.

– Det är en sorts marktäckande gräs man inte klipper och det kan vara fint att plantera en sorts gräs på en större yta.

Artikelbild

| Krukor kan vara ett alternativ, men om de inte ska kräva för mycket pass med vattning behöver de vara modell större.

Fortfarande kräver förstås trädgården en viss skötsel, även med perenner, som att de klipps ner en gång om året. Men eftersom marktäckare håller ogräset borta behöver rabatterna inte rensas i samma utsträckning.

Ett annat alternativ för en mer lättskött trädgård kan, enligt Mats, vara att odla i krukor. Men om det ska bli lättskött behöver krukorna vara ganska stora, annars torkar de ut för lätt.

Artikelbild

| De här träden tillhör olika kunder och är hos Mariebergs trädgård på vinterförvaring. Det kan vara en lösning för den som vill ha till exempel ett olivträd i kruka, men inte har tillgång till ett växthus.

Inför sommaren som kommer tror Mats ändå att det stora arbetet för många kommer att vara att reparera de gräsmattor som tog stryk under förra sommarens torka. Och förbereda ifall kommande sommar blir likadan.

– Ett tips är att skaffa en droppslang. Det är vattenekonomiskt, enkelt och bra.