Oavsett om mobilen är din bästa vän där du sköter både viktiga bankärenden och tittar på film, eller är en ganska tråkig men nödvändig pryl, är det viktigt att fundera igenom vilken typ av abonnemang som passar dig. I dag finns två utpräglade sorters abonnemang att välja mellan. Det tredje – kontantkortet – börjar spela ut sin roll.

Förr var kontantkorten både billigare att ringa med och i princip det enda alternativet om man inte ville ha bindningstid, säger Mats Sjödin, chefredaktör för branschnyhetsbrevet Telekomnyheterna.

Utgå från behov

Artikelbild

| Att köpa kontantkort till mobilen är inte längre så vanligt. De flesta tecknar ett abonnemang – med eller utan telefonen inkluderad i köpet.

Börja med att fundera på om du vill ha ett abonnemang där också telefonen ingår, eller bara ett sim-kort.

Båda har sina fördelar och jag kan inte rekommendera det ena eller det andra. Behöver du en telefon och får en bra deal när det gäller bindningstiden, hoppa på den. Då får du själva telefonen subventionerad. Nackdelen är att du blir sittande med samma pris på abonnemanget i två år, säger Mats Sjödin.

Har du redan en hygglig telefon sedan tidigare är alternativet med bara ett sim-kort ett utmärkt val. Då betalar du bara för det du behöver. Mats Sjödin försäkrar att det inte krävs mer arbete än du själv vill lägga ned på att leta efter de lägsta priserna.

Operatörerna tävlar med varandra om de bästa erbjudandena och är snabba på att marknadsföra sig, säger han.
Artikelbild

| Att välja rätt mobilabonnemang kan vara en djungel, men det finns tips att få. Ett råd är att utgå från hur mycket mobildata du använder varje månad.

Ditt surfande avgör

Mobilabonnemang har blivit billigare med åren.

Artikelbild

| Tittar du ofta på film i telefonen? Det kräver större datamängd och i så fall är det värt att titta på ett abonnemang där mycket surf ingår.

Egentligen är priserna desamma men datamängden man får ökar för varje år och det är för att vi behöver mer och mer.

Det allra första – och viktigaste – man ska titta på när man väl har bestämt sig för vilken typ av abonnemang man vill ha är just hur mycket datamängd man får för pengarna. Det finns guider på nätet där du kan se hur mycket surf dina aktiviteter drar, till exempel räcker en gigabyte till ungefär två timmars videotittande, att streama musik i tio timmar eller 16 timmars surfande.

Artikelbild

| Använder du bara mobilen till vissa ärenden kan det bli mer ekonomiskt med ett abonnemang där du inte betalar för så stor datamängd.

Vissa operatörer, som Vimla och Hallon, tillämpar inte bindningstid. Där kan man byta abonnemang hur ofta man vill och på så sätt justera surfmängden efter behov. Väljer du däremot en operatör med lång bindningstid är det klokt att vara noga med uppskattningen av hur mycket datamängd du behöver. Väljer du för mycket betalar du onödiga pengar tills abonnemanget löper ut. Måste du däremot fylla på kan räkningen rusa.

Du kanske tror att du behöver två gigabyte, men använder i själva verket fem. Då tar operatören ohemult mycket för att fylla på, nästan lika mycket som du betalade för hela månaden, säger Mats Sjödin.
Artikelbild

| Mats Sjödin är chefredaktör för branschnyhetsbrevet Telekomnyheterna.

Så fort något inte ingår i abonnemanget kan räkningen sticka i väg. Glöm inte att saker som fakturaavgift och förseningsavgift kan göra notan salt.

Jämför villkor

I dag innehåller de flesta abonnemang fria samtal inom Sverige, så egentligen behöver du bara checka av att det ingår – om det inte är så att du använder din mobil bara sporadiskt, då kan ett billigare abonnemang med begränsat antal samtal vara aktuellt.

Reser du mycket är utlandssamtalen ytterligare en faktor att ta ställning till.

Kolla de olika villkoren! Jämför de länder du vet att du reser till. Inom EU är det reglerat att du ringer och surfar till samma pris som hemma, men operatörerna kan ha olika regler för hur mycket mobildata som verkligen ingår utomlands. Utlandssamtalen är en extrakostnad som kan dra iväg.

Täckningen är också en viktig variabel. Var säker på att operatören du väljer har bra täckning där du bor.

Täckningen blir ju bättre hela tiden. Själv såg jag fram emot en, som vanligt, skärmfri vecka med barnen i Norrland. Men när vi kom dit hade de plötsligt fyra pinnar på mobilerna, säger Mats Sjödin.