Ett tiotal ideellt arbetande medlemmar från Missing People gjorde under den gångna helgen ett sök i ett skogsparti i Gusumstrakten efter den saknade Bernt Olov ”Lollo” Karlsson, 69, som varit försvunnen i tre år. Insatsen gav dock inget nytt till polisutredningen. Kroppen är spårlöst borta.

Lotta Klang Bergström, operativ chef, Missing People Östergötland:

– Vi tänker inte ge upp sökandet utan planerar redan för nya tag, personligen har jag inte varit med om ett sök som tagit så lång tid. Luften går lite ur oss när vi ger oss ut i skogen och insatsen inte ger någonting. Det blir som att leta efter en nål i en höstack när skogsområdena är stora. Det finns ingenting att gå på.

Artikelbild

| Sökandet efter Lollo som varit försvunnen sedan april 2016 går vidare. Många engagerade vägrar att ge upp.

Organisationen resonerar nu om man ska börja om från början för att säkerställa att ingenting har missats.

– I Blekinge är vi fortfarande engagerade i ett 19 år gammalt fall, säger hon.

Lollo Karlsson försvann spårlöst i april 2016. Han bodde i Gusum men var ofta i Valdemarsvik och Söderköping, han var ett välkänt ansikte på samtliga orter. En misstänkt gärningsman i 35-årsåldern har suttit anhållen och häktad misstänkt för människorov, men släpptes båda gångerna i brist på bevis. Han figuerar på bilder från en övervakningskamera vid en bankomat där pengar tas ut från Lollos bankkort. Ännu ett uttag finns registrerat då Lollos pension hämtades ut från kontot. Polisens bestämda uppfattning är att Lollo utsattes för ett brott redan i början av april 2016.

– Ska vi lösa fallet behöver vi ha en kropp. Men där är vi inte ännu trots hjälp från hundförare, kriminalsökhund och Missing People. Även om vi har sökt igenom ett område kan vi aldrig vara 100 procent säkra på att det är helt täckt, säger Anders Selevik, polisinspektör, avdelningen för grova brott, Norrköping.

Vad kan eventuellt finnas kvar av en kropp?

– Det beror på om kroppen är inpackad, nedgrävd eller nedsänkt. Här spelar också de yttre förhållandena roll. Men vi pratar i första hand om benrester. I en del ärenden om försvunna personer har det dock gått att åtala en gärningsmän då det påträffats blodspår, fiberfragment eller hårrester i till exempel en bil. Det är heller inte omöjligt att det finns människor som sitter inne med information i ärendet och att den personen eller personerna i så fall nu träder fram.