– Sex tomter ligger inne i Valdemarsvik (Borg, Folkets Park-kullen och Holmtebo), en i Gusum (Vargbrogärdet) och en i Gryt (Konvaljekullen), berättar Niklas Fränding, fastighetsmäklare, Svensk Fastighetsförmedling.

Martine Christensen Odenhall, samhällsbyggnadschef, uppger att de kommunala tomterna har varit till salu en tid, men det var först under fjolåret som försäljningen tog fart. Förklaringen till intresset kan vara marknadsföringen och prisrabatten som beslutades inför Kustdagarna 2017.

– För Gryts del rimmar det bra med tanke på arbetena vid Sandgärdets badplats med utegym och tillgänglighetsanpassning inklusive badramp.

Artikelbild

| Vid Konvaljekullen i Gryt finns sex tomter. Den första har nu sålts.

Båda är överens om att det bland tomtköparna råder en stor bredd: Från ungdomar till pensionärer som söker fritidshus och året runt-boende.

– Området Borg i Valdemarsvik gjordes i ordning för kanske 15 år sedan och kommunen valde då att dra fram infrastruktur och vatten och avlopp så att allt skulle stå klart. Jag tror att vi kan se ytterligare försäljning i Borg-området under året. De havsnära tomterna säljs styckvis och finns utlagda på Valdemarsviks kommuns hemsida, berättar hon.

Niklas Fränding har bred erfarenhet i yrket. Utifrån sina kundkontakter vet han att många drömmer om att bygga nytt och sätta egen prägel.

– Drömmarna blir inte mindre när det inte finns så många husobjekt utlagda på begagnatmarknaden. Dessutom är räntorna låga. Moderna hus är energisnåla vilket sänker kostnaderna. Det finns nyckelfärdiga hus på cirka 110-120 kvadratmeter för ungefär 1,5 miljoner kronor.