Kurt Olsson är vice ordförande i Sverigedemokraterna i Valdemarsvik. Han är dessutom folkvald då han sitter i kommunfullmäktige och som reserv i kommunstyrelsen. Inför årets val är han SD:s tredje kandidat – och lagom till valspurten har hamnat i rejält blåsväder.

Detta efter att han i samband med att SVT anordnade valdebatt i Gusum, uttalat sig om kriget i Syrien.

– Det finns ju inga flyktingar. Det är jag övertygad om. Det är ekonomiska migranter som kommer hit för att få bidrag, säger han till SVT.

Artikelbild

| Sverigedemokraten Kurt Olsson, folkvald i Valdemarsviks kommun, förnekar kriget i Syrien.

När SVT frågar politikern om han tror på kriget i Syrien svarar han "absolut inte", och tillägger att de har ”krigat lite grann mot varandra”.

Vi har försökt att komma i kontakt med Kurt Olsson, men när vi får tag i Göran Hargestam, SD:s ordförande i Valdemarsvik, vill han inte förmedla någon kontaktinformation till honom.

– De enda kommentarer partiet ger i dag är det yttrande som jag har skrivit, säger Hargestam.

Yttrandet lyder enligt följande: "Kriget i Syrien ska inte förnekas av någon, jag tycker det är ogenomtänkt att Kurt Olsson väljer att kommentera kriget såhär. Sedan finns det såklart asylsökande som tar sig hit som inte flyr från de krigsdrabbade områdena, men det försvarar inte Kurt Olssons uttalande. Läget i Syrien är allvarligt, han borde hålla sig bättre informerad."

Artikelbild

Hargestam vill inte svara på om det blir några åtgärder mot Olsson.

– Generellt sett har vi i vårt parti varit hårda mot de som uttryckt sig ogenomtänkt, hårdare än andra, säger Göran Hargestam.

Se SVT:s inslag i tv-spelaren intill.