För Ulla Wallering Fall (S), ordförande i stöd- och omsorgsutskottet, blev behovet av varma arbetskläder för personalen uppenbart efter det kraftiga snöfallet nyligen.

– Trots stora snömängder över Valdemarsvik och Gryt klarade en engagerad och duktig hemtjänst med bra ledning att hålla kontakten och ge extrastöd till alla behövande. Samtidigt aktualiserades behovet av bra ytterkläder för personal som jobbar i alla väder, men särskilt som skydd för kyla och snö. Ytterkläder finns redan för barnomsorgens personal.

En arbetsgrupp ska snarast ta fram ett förslag till beslut. Satsningen på arbetskläder bekostas med pengar utanför den så kallade budgetramen.

Artikelbild

| Två ordföranden. Göran Segergren och Ulla Wallering Fall, båda (S).

Göran Segergren (S), ordförande i barn- och utbildningsutskottet, tycker att det är rätt att även barnomsorgspersonalen får arbetskläder för inomhusbruk.

– Det är inte meningen att privata kläder ska förstöras av kladd, målarfärg eller matrester. För personalen är det en viktig fråga.

Utskottet vill att kommunstyrelsen beslutar om nya arbetskläder vart tredje år till 110 medarbetare. För verksamhetsåret 2018 handlar det om att skjuta till 84 000 kronor från kommunstyrelsens reserv. För tillsvidareanställd personal inom förskolan är det aktuellt att välja mellan två olika paket; arbetsbyxa, undertröja och cardigan alternativt huvtröja. Paket två rymmer arbetsbyxa och en jeansskjorta. Arbetsgivaren kan vid särskilda aktiviteter begära att arbetskläderna används.

Barnskötaren Erika Hagander, facklig företrädare för Kommunal och skyddsombud vid Lovisebergs förskola, är nöjd:

– Det här har vi eftersträvat länge. Vi både sliter ut och tvättar sönder innekläderna. Beskedet välkomnar vi.