– Kul! Vad jag vet har Valdemarsvik inte haft någon från orten på den posten, säger hon glatt.

Anna Nilsson efterträdde Christian Gustavsson på ordförandeposten när Östgötamoderaterna höll förbundsstämma i Linköping den 4 maj.

– Det är en väl fungerande organisation så någon revolution är inte att vänta. Det är viktigt att förbundet hjälper våra moderater, servar dem och stöttar lokalt ledarskap, rekrytering och utbildning i "politiskt hantverk". Den goda återväxten bland yngre politiker gläder mig.

Hon berömmer det starka ungdomsförbundet (MUF) som bidrar till att hålla det politiska intresset levande för kommande generationer.

– Vi har all anledning att sträcka på oss. För första gången sedan 1968 låg Moderaterna i länet över riksgenomsnittet vid valet i höstas och gick också framåt i sex östgötakommuner – däribland Valdemarsvik. Marie Morell är ordförande för Sveriges kommuners och landstings sjukvårdsdelegation som innebär förhandlingar med regeringen, Andreas Norlén är riksdagens talman medan John Weinerhall är talesperson i landsbygdsfrågor. Jag är stolt över att få vara ordförande för Moderaterna i Östergötland, säger Anna Nilsson.

Hon uppmanar både partiledning och talesmän på central nivå att lyssna mer på partikollegorna ute i landet.

– Som kommunpolitiker i småkommuner har vi närmare kontakt med väljarna. Vi får snabbt höra vad människor tycker i olika frågor.