Projektledaren Niklas Andersson, Fogelvik Fastigheter, döljer inte glädjen, men inte heller oron eller tvivlen. Det är nu eller aldrig som gäller. När vi tittar förbi jobbas det för högtryck i och utanför hyreshusen. Mellan 10–20 hantverkare springer i strid ström in och ut i fastigheterna.

– Jag känner jättemycket för Norrbacka. Här växte man upp och har fina minnen. Jag önskar förstås att det vi nu gör kommer att lyckas, säger Niklas Andersson.

Valdemarsvik har få lediga lägenheter. I oktober är tanken att tolv helrenoverade hyreslägenheter ska stå inflyttningsklara på Övre Norrbacka. Den andra etappen – som också handlar om ett dussin bostäder – beräknas vara färdig till 1 februari. Målgruppen är barnfamiljer och "60-plussare".

– Vi har ändrat planlösningen, gjort lägenheterna större, förändrat, tänkt nytt och valt material av hög kvalitet. Satsningen kostar förstås stora pengar vilket delvis hamnar på hyrorna. Men balansgången är viktig. Dels behöver vi ha betalt. Dels måste bostäderna kunna hyras ut, berättar han.

Månadshyran för den största lägenheten, en fyrarummare på 131 kvadratmeter, beräknas i skrivande stund hamna på närmare 11 000 kronor. Den minsta lägenheten på två rum och kök, där bostadsytan uppgår till 57 kvadratmeter, förväntas kosta ungefär 6 000 kronor i månaden.

– Ombyggnadsarbetena är omfattande. Bygglovet gör också att vi delvis är låsta. Men två hissar ska installeras och nya värmesystem. Andra fördelar är stora kök, öppna ytor, stora balkonger och till och med dubbla i vissa lägenheter. Innergårdarna får nya lekplatser och iordningsställda grönytor, säger Niklas Andersson.

– Det första huset är alltid det mest problematiska. Jag räknar med att den andra fastigheten går snabbare och smidigare att ställa i ordning.

Artikelbild

| Projektledaren Niklas Andersson visar en generös garderob i ett sovrum. På söndag bjuds allmänheten in till visning på Övre Norrbacka.

Norrbackas läge, närheten till skog och mark och med strövområden alldeles in på knutarna, lockar allmänheten. Inte minst under helgerna.

– Folk är nyfikna och vill gärna komma in på området för att se hur det blir. Jag förstår intresset. Slitna övre Norrbacka har setts som en skamfläck i 20 år av både oss och kommunen. Husens betongstomme är kanon. Nu rivs ytskikten medan kök och badrum bytts ut. Jag är förstås nyfiken på hur stor efterfrågan är. Det har kommit en del påringningar utifrån. I min värld är det äldre människor som vill flytta tillbaka till Valdemarsvik på ålderns höst, säger Niklas Andersson.