Verksamheten i Borghamn är det enda företaget i landet som bryter kolmårdsmarmor, som för övrigt har utsetts till Årets sten 2016. På 50-talet var marmorn vanligt förekommande i de svenska hemmen. Många känner säkert därför igen stenen, kanske från den grönspräckliga marmormorteln eller de gröna fönsterblecken.

Men precis som alla trender så kommer de och går. På 60-talet blev det trä- och platsdetaljer på modet, och marmorn glömdes då bort. Men de senaste åren har stenarten från Kolmården kommit tillbaka.

– Vi märker en tydlig trend. 50 procent av vår tillverkning består av att förädla kolmårdsmarmorn. För några år sedan var den sysselsättningen bara 20 procent, säger Mats-Ola Ericsson.

Artikelbild

| Så här ser marmorblocken ut när de levereras från Kolmården.

Till hemmet

Mycket av beställningarna kommer från företag, men det är allt fler privatpersoner som vill ha marmorn igen. Badrumsgolv och köksbänkskivor är något av det som lockar.

– Det är så lättskött. Såpa och vatten vid vanlig städning är det enda som behövs. Stenen blir bara snyggare med åren, säger Mats-Ola Ericsson.

Räcker i 800 år

Artikelbild

| Det är populärt med marmor igen.

Han upplever att det är många som tror att kolmårdsmarmorn inte går att få tag på längre, men det är bara ett falskt rykte.

– Vi bryter marmorn i ett av de tidigare 65 användbara brotten uppe i Kolmården. Vi har beräknat att den marmorn som finns där räcker i ungefär 800 år till i den tillverkningstakt som vi har idag.

Artikelbild

| Halkskydd på trappsteg.

– Så att marmorn ska ta slut är inget vi och kommande generationer behöver oroa oss för, tillägger Mats-Ola.