Redan på onsdagen meddelades att det brittiska dotterbolaget i Toys R Us stänger alla sina hundra butiker. Bolagets förvaltare har inte hittat någon köpare, rapporterar brittiska medier. De brittiska butikerna kommer att hålla öppet tills det befintliga varulagret tömts, rapporterar Financial Times.

Det 70-åriga moderbolaget i USA befinner sig sedan i fjol i konkursskydd. Enligt Wall Street Journal har ledningen informerat de anställda om att alla de 700 butikerna i USA ska stängas eller säljas och kollapsen i hemlandet hotar uppemot 33 000 jobb, uppger tidningen.

I Norden drivs 71 Toys R Us-butiker av den danska BR-ägaren Top-toy, med totalt omkring 4 000 anställda. Toys R Us-butikerna i Norden har hittills inte påverkats av butikskrisen i USA och Storbritannien. Det är oklart hur de butikerna berörs av de senaste beskeden men enligt Wall Street Journal ska företaget läggas ned i bland annat Frankrike, Polen och Spanien medan man planerar att sälja rörelsen i Kanada, Centraleuropa och Asien.

Toys R Us butiksverksamhet har de senaste åren pressats hårt av nätförsäljning från till exempel Amazon men även tryckts tillbaka av lågpriskedjor som Walmart.