Bara tre av åtta sminkservetter som vi provade är riktigt bra. De rengör effektivt och känns uppfriskande, medan de sämsta däremot svider i huden.

Ansiktsservetterna från Ole Henriksen sticker ut. De kostar runt tre gånger så mycket som de billigare varianterna men känns å andra sidan som en liten spabehandling med aromaterapi. De är uppfriskande för huden, som lämnas len och matt. Allt smink försvinner.

Som en magnet

Artikelbild

| Det gäller att köpa rätt sort om man är ute efter bra ansiktsservetter. Många märken i vårt test höll inte måttet.

Minst lika effektiva är Garniers servetter som är mycket billigare. De är både uppfräschande och doftar gott. Rengöringen innehåller micellärt vatten och det känns som att makeupen lyfts från huden. Lovisa Hedlund, hudterapeut på Skincity.se förklarar att vattnet fungerar som en magnet.

Micellärt vatten hjälper till att fånga upp partiklar från huden. Det är en superbra produkt, särskilt om man använder den på morgonen.

Hon tycker att ansiktsservetter kan komplettera en dubbelrengöring på kvällen, med en oljebaserad produkt som löser upp smuts och makeup samt en behandlande som är anpassad för hudtypen. All rengöring, även med ansiktsservetter, bör sedan följas upp med ett serum som tränger in i huden och en nattkräm eller solskyddsfaktor. 

Servetter är ett jättebra komplement att ta med till träningen, eller när man är ute och på resa, säger Lovisa Hedlund. 
Artikelbild

| "Servetter är ett jättebra komplement att ta med till träningen, eller när man är ute och på resa", säger Lovisa Hedlund, hudterapeut på Skincity.se.

Svider och bränner

Av produkterna som vi har testat hör sminkjätten Kicks eget märke till topp tre. De känns mjuka och tar effektivt bort smink. Åhléns egna servetter, Skir, är däremot torrare och kanske allra sämst när det gäller rengöring. Trots det placerar de sig på femte plats och högre än tre dyrare varianter.

Artikelbild

Anledningen är att L’Oréals, Lumenes och Niveas servetter ibland är rent obehagliga att använda. Om man inte får bort allt smink i ett svep måste man gnida ordentligt, till exempel på kajalstrecket vid ögonfransarna. Har man känslig hud kan den bli irriterad och det börjar svida och bränna, särskilt runt ögonen. Inte heller efter användning känns det bra, då ansiktet blir antingen stramt eller blankt och klibbigt.