Det finns en stark press i dag att föräldrar ska spara pengar till sina barn. Och visst, ett startkapital för en ung vuxen är förstås en fördel. Men för föräldrar med begränsad ekonomi kan det vara tufft. Då är de betydligt viktigare att spara till annat, lyder rådet.

Bufferten viktigast

Högsta prioritet är att först skaffa sig en sparbuffert. Livet består av en massa överraskningar, och de tenderar att komma samtidigt. I synnerhet den som har begränsad ekonomi behöver en budget, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Artikelbild

| Många kvinnor har låg lön, och kan vänta sig en dålig pension. Arkivbild.

Många pratar om att spara hela barnbidraget för barnens framtida behov, men det är bara nys, fnyser han. Så kan de flesta aldrig göra.

Bästa sättet att hjälpa sina barn är att ge dem en regelbunden veckopeng, och prata ekonomi med dem. Då lär de sig att ta hand om pengar, säger Arturo Arques.

Inte så stora belopp

Det är faktiskt inte så att precis alla sparar till sina barn, konstaterar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Artikelbild

| Barn är utsatta för ett hårt köptryck, exempelvis dyra mobiltelefoner. Arkivbild.

Om man har svårt att få ekonomin att gå ihop så är inte sparandet till barnen högst prioriterat, säger han.

De med låga inkomster kan inte alltid spara, men som medelinkomststagare är möjligheterna större.

Artikelbild

| Spara till första bostaden åt barnet? Jo, om man kan. Arkivbild.

Att spara till barnen är inte det första sparandet, men inte heller det som prioriteras lägst.

Det är vanligt att föräldrar sparar till barnen, förklarar han. Men det är inte alltid så stora belopp det handlar om.

Artikelbild

| Barnen får klara sig, viktigare är att spara ihop till en buffert för familjen, tycker experterna. Arkivbild.

Det finns en pedagogisk poäng också, att förklara vikten av sparande och visa att pengar växer med ränta på ränta under spartiden, säger Jens Magnusson.

Spara till utgifter för barnen

Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank, tycker att man ska skilja på sparande med olika mål.

Ett mål kan vara att spara till de utgifter man kommer att få för barnet. Som cykel, dator eller körkort. Ett sådant sparande går till barnet, det blir inte en gåva när barnet vuxit upp. Det kan vara klokt, för det kan vara svårt att få råd till sådant om man har begränsad ekonomi.

Den andra typen av barnsparande, som syftar till att ge barnet en grundplåt för vuxenlivet, är förstås bra om man har möjlighet, tycker hon.

Prata med barnen

David Rehaag är budget- och skuldrådgivare i Göteborgs stad, och möter familjer där ekonomin av olika anledningar har brakat ihop. För dem är förstås sparande till barnen en omöjlighet, det handlar om att i första hand få ihop pengar till att betala räkningarna för hem och mat.

Det är sällan vi möter sådant som överkonsumtion, som i Lyxfällan. I stället är det par som inte kommunicerar, och små lån som till slut blir för dyra.

Många familjer har det så tufft att det till och med kan vara svårt att förse barnen med de vecko- och månadspengar som brukar rekommenderas. Dessutom, pressen är väldigt stor på föräldrar att ge barn sådant som "alla" har, som mobiltelefoner eller dyra kläder.

Prata med barnen om ekonomi. Barn är utsatta för sådant köptryck, och som förälder kan man känna sig väldigt pressad.

Kvinnor får ofta sämre pension

Jag tycker inte att man ska ha ångest för att man inte kan spara till barnen, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.

Många, särskilt kvinnor, har låga inkomster och kan bara räkna med en blygsam pension.

För dem kan det vara betydligt viktigare att dels få vardagen att gå ihop, dels att spara till den egna pensionen.

Sparande handlar om att vara fattig nu eller att vara fattig senare.

Hon tycker att man som förälder ska se till att ställa barnen i bostadskö, och också försöka hjälpa dem att skaffa ett sommarjobb när de blir så gamla.

Satsa på dig själv, annars kan barnen behöva betala dina tandläkarräkningar när du blir gammal, säger Kristina Kamp.

Bo kvar hemma

Nej, vi ska inte ta för givet att vi måste spara till barnens framtida bostäder, tycker Claudia Wörmann, boendekonom på SBAB.

Inställningen är att manmåstespara till barnen. Det är inget bra. Många känner en press.

Hon tycker att det pratas så mycket om sparande för barn, som bara rika klarar av. De som inte har det lika gott ställt håller däremot tyst. Av skam kanske, tror hon.

Bostadssituationen är förstås en orsak att pressen blivit så stor, konstaterar hon. Det går inte att skaffa en fast bostad utan att köpa, och för det behövs förstås pengar. Men för många föräldrar är det helt enkelt en omöjlighet – den med låg lön och många barn kan helt enkelt inte förse sina unga vuxna med hjälp till bostad.

Man kanske kan hjälpa barnen på andra sätt i stället. Ett sätt är ju att de får bo kvar hemma. Hur gjorde man själv? Det löste sig.

Kanske kan det till och med vara bra att möta lite motstånd, tror hon.

Det kan vara sedelärande att få skaffa sig bostad den hårda vägen.