På sommaren lockas många till att spendera mer pengar än de har råd till. Snabba finansiella lösningar för att kunna betala för den semestern man vill ha kan ge långsiktiga problem.

– Även under sommaren är det viktigt att titta på sin budget och hålla sig till det man har. Avbetalning, krediter och snabblån som impulsivt tecknas under semestern för att finansiera semesterresor, nöjen och inköp kan annars bli väldigt kostsamma alternativ på sikt, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

Lite mer än 15 000 östgötar var tillsammans skyldiga kronofogden 2,8 miljarder kronor förra året. Den totala skuldsumman för hela Sverige är 72 miljarder kronor, en ökning på tio miljarder på fem år.

Nya amorteringskrav ger mindre tillgängliga pengar

Den här sommaren träder också de nya amorteringskraven för bostadsägare in. Det innebär att bostadsägare som tecknar ett bostadslån efter 1 juni kommer ha mindre pengar tillgängliga än tidigare. En potentiell skuldfälla.

– Ofta handlar det om prioriteringar. Är det viktigast för mig att bo fint eller är det viktigare att kunna göra saker som kostar? En del människor behöver prioritera hårdare än andra men att spendera semestern hemma med ekonomin under kontroll borde vara mer avkopplande än att dra på sig kostnader som inte ryms inom budgeten. På sikt innebär det annars bara ännu högre kostnader, säger Maria Blomqvist.