Siffrorna över det exakta antalet gästnätter är inte färdigställt än men preliminärt ser det ut som om campingarna i Söderköping minskar beläggningen med fyra till sex procent den här sommaren. Det är första gången det händer sedan Johan Stenberg tog över driften. Han härleder tappet helt och hållet till sommarens hetta.

– Folk har valt att ligga länge vid havsnära campingar. Nu har vi haft mer gäster de senaste veckorna men inte så att vi hinner ta upp tappet i juli, säger han.

De många besökare till Kolmårdens djurpark som vanligtvis bor på campingen har också varit färre än vanligt.

Artikelbild

| Tappet av besökare är inget som oroar Johan Stenberg på Korskullens camping i nuläget. "Skulle det vara likadant nästa år skulle jag bli orolig och blir det ett tredje år då har vi problem."

– Jag skulle säga att för stadsnära campingplatser och temaparker har vädret varit en nackdel.

Minskningen är dock inget som oroar honom i nuläget.

– Skulle det vara likadant nästa år skulle jag bli orolig och blir det ett tredje år då har vi problem.

Även glassrestaurangen Smultronstället har man märkt av att stranden lockade mer än staden i år.

Artikelbild

| Barbro Mellqvist, arrendator till Edgards på Lagnö, har sett en strid ström av turister till Sankt Anna.

– Sommaren har varit okej skulle jag säga, men sämre än förra året. Det har helt klart varit för varmt för oss i staden, det har flera restauranger och kaféer märkt av, säger Anders Lindskog, ägare till Smultronstället.

– Hade jag fått önska hade jag valt svalare väder.

Att de flesta turister har sökt sig till skärgården i år stämmer väl, enligt Barbro Mellqvist som driver turistbyrån i Edgards hus på Lagnö. Inte heller hon har hunnit få någon statistik men den samlade bilden är att det gått väldigt bra för många av företagen.

– Värmen har så klart betydelse. Människor söker sig ut till vattnet, skärgården och naturen, hellre än att åka till en stad eller "Mallis" en sådan här sommar. Vi har något som är oslagbart, säger hon.

Men hon nämner också andra orsaker till ökningen av turister. Bland annat att företagen genom föreningen Navet i havet samverkar med en gemensam hemsida, olika arrangemang och annonsering.

– Vi jobbar tillsammans för att marknadsföra oss.

Hon menar också att nya besöksmål och verksamheter har gjort att fler lockas ut på en heldagsutflykt i Sankt Anna.

Lotta Rosell som driver Tyrislöt camping instämmer i att det varit ett bra år och många gäster.

– Värmen har vi märkt av genom att alla har velat ha mat, ingen har orkat laga själv, säger hon.