Det är en så kallad autohandel som nu startat i Mon, vilket innebär att kunderna ska kunna gå in och handla även när det är obemannat i affären. Betalar gör man genom en självscanningskassa och vanlig kortterminal.

– Att vi gör det här beror på att två lanthandlar här ute lade ner förra sommaren. Den i Sanden och den vid Lagnöströmmen. Vi har upplevt ett behov av en butik, säger Mattias som driver Skärgårdsbyn Mon tillsammans med sin fru Petra.

Under sommarsäsongen är butiken bemannad på dagtid men mellan 19.00 och 22.00 kan de som har ett avtal och nyckelkort ta sig in och handla själva. Redan nu är ett 20-tal testpersoner igång för att kolla att tekniken fungerar.

Artikelbild

| I affären finns de allra nödvändigaste varorna, till exempel mjölk, pålägg, yoghurt och kaffe. Även hygienartiklar och campingtillbehör går att köpa.

– Det har varit lite inkörningsproblem med vågvaror, men nu börjar det ordna upp sig, säger Mattias.

I mitten av augusti släpps fler nyckelkort på bygden. Efter genomgång och signerat avtal kan kunderna gå in i butiken mellan 09.00 och 22.00 varje dag.

– Det är ett elektroniskt lås som öppnas genom en nyckeltagg, så vi måste träffa och ta kontrolluppgifter på alla kunder.

För att kunna genomföra satsningen har de nyanställt Sofie Åkesson på deltid för att ansvara för butiken. Hon är boende i Sankt Anna och Mattias och Petra är glada över att kunna bidra med arbetstillfällen i bygden.

Artikelbild

| Mattias, Petra och Sofie framför scanningskassan.

– Vi vill att det ska vara skärgårdsbor som jobbar här, säger Petra.

– Förut jobbade jag i Söderköping. Det är guld att slippa pendla, säger Sofie.