– Vi jobbar 40 timmar i veckan och fokus är leverans till kund. Men vi ser gärna att personalen använder lokalerna efter jobbet, säger Henrik Boström, regionchef på Consid i Linköping.

Dörren till kontoret är ganska anonym, mellan de populära krogarna på Ågatan. Men några trappor upp finns kontorslokaler som man bara ser i inredningskataloger. Väggarna är av gammalt slitet tegel, det är mycket ljusinsläpp och flera av kontorsrummen är indelade med glasväggar. Över allt finns små hörn som utnyttjas för hyllor. Mitt i kontoret finns ett designat, fullt utrustat kök och en allmänyta med sköna soffor, dart-tavla och en väl tilltagen bildskärm för presentationer eller dataspel.

Och så har vi det lilla rummet som är inrett som vinkällare:

Artikelbild

| Leverans först, och nöjen sedan. Jesper Bäck filar på det sista inför en lansering av nya detaljer på ett intranät.

– Det är en inredningsdetalj som är en del i vår strävan att skapa mötesplatser i stället för traditionella arbetsplatser. En idé som från början kommer från vår grundare och koncern-vd Peter Hellgren. Ett vackert och lugnt rum. Fast vi har blivit lite trångbodda på sistone så vi använder det mest som telefonrum, säger Henrik Boström.

Consid levererar IT- och kommunikationstjänster på lokal och regional nivå. Företaget har profilerat sig genom aggressiva rekryteringskampanjer där nya medarbetare kunde få 50 000 kronor, eller en solsemester.

Gav det resultat?

– Ja, men det var ingen rusning på det sättet. Man väljer snarare en arbetsgivare utifrån arbetsuppgifter, arbetsmiljö, personalpolitik och kultur. Kampanjerna var ett bra sätt att synas. Vi har inga sådana nu. Men vi jobbar med hemvändare från Stockholm som vi ser som en viktig grupp.

Artikelbild

| Mikael Nilsson, kundansvarig på Consid, spelar gärna lite dart under en fikapaus.

Systemutvecklaren Jesper Bäck kommer ut ur sitt rum. I dag utvecklar han intranätet hos ett av Sveriges största industriföretag. I går kväll var han på kontoret med några jobbarkompisar och spelade olika brädspel.

– Det är väldigt roligt. Man behöver inte vara extremt bra på brädspel, eftersom många här kan många olika saker. Trevligt att företaget uppmuntrar oss till aktiviteter, säger Jesper Bäck.

Artikelbild

| Per Aranda, Daniel Johansson och Simon Gavelin står vid kaffeautomaten på jobbet och småsnackar lite.

Consid i Linköping har måndagsfrukost och fredagsfika som stående inslag. Företaget arrangerar även gokarttävlingar och hockeymatcher mellan kontoren på orterna.

Varför gör ni allt detta?
Artikelbild

| På hyllan blandas brädspelen med kundhälsningar.

– Vi tror att det finns ett samband mellan trivsel på jobbet och god leverans. Vi är väldigt noggranna i vår rekrytering. I dag är det svårt att hitta kompetens. En utmaning är att få fler kvinnor att söka sig till ingenjörsyrket. Vi behöver växa i Linköping och ett sätt är genom att erbjuda schyssta arbetsvillkor, säger Henrik Boström.