– Vi är trångbodda bredvid Saab och vi ser den här miljön nära universitetet med bättre pendlingsmöjligheter som en perfekt plats för oss, säger Leif Haglund, vd på Vricon.

Företaget är med sina 80 medarbetare världsledande inom 3D-rekonstruktion, visualisering och bildbehandling. Baserat på högupplösta, kommersiella satellitbilder återskapar de en 3D-modell av jorden med en eftertraktad detaljrikedom. Man kan jämföra med Google earth. Företaget ägs till hälften av Saab och av amerikanska Digital globe. Målet är att återskapa hela jorden i 3D-format:

– Ingen annan kan göra det här. Vi har kommersiella kunder, men också militära. Amerikanska försvaret kommer till oss för våra tjänster, säger Leif Haglund.

Artikelbild

| Johan Kristiansson, vd för Sankt kors och Leif Haglund, vd för Vricon är nöjda. När bygget i Ebbepark står klart flyttar Saab-ägda Vricon dit.

Bolaget har 50 anställda i Linköping och ett 30-tal i USA. Nu satsar man på nya lokaler som alltså ligger långt från Saab. På måndagen tecknades ett hyresavtal på cirka 1 200 kvadratmeter i det som kallas Verkstan, med kontorslokalerna över Campushallen. Den industridesignade byggnaden kommer att behålla lite av den prägel som fanns i området Ebbepark då Wahlbecks-fabriken fortfarande stod i sin glans. Bygget är klart för inflytt i början av 2021.

Vricon är en avknoppning från Saab. Företaget har visat på en stark tillväxt de senaste åren och omsätter i dag cirka 200 miljoner kronor. Man har också dubblat antalet anställda de senaste fyra åren.

– Vi har starka ägare men vi fungerar ändå lite som ett tonårsföretag, en startup. Det är ett stort steg för oss att lämna Tannefors och stå lite mer på egna ben. Vi räknar med att anställa cirka tio per år närmaste åren.

Sankt kors-vd:n Johan Kristiansson är nöjd över att nu ha fått in en större arbetsgivare i nya parken:

Artikelbild

| Här är huset som Vricon och Campushallen ska in i. Inflyttningsklart blir det i början av 2021.

– Den typen av företag byggdes Ebbepark för. Jag är säker på att de kan utveckla andra företag i parken och få hjälp av andra företag. Tanken är att Ebbepark ska bli en tillväxtarena, en modig smart och omtänksam del av staden som ska leva dygnet runt, säger Kristiansson.

Är det viktigt att hyra ut lokalerna nu?
Artikelbild

| Området Ebbepark i Valla växer fram.

– Vi har inte som ambition att alla våra ytor ska vara tecknade innan vi bygger dem. Att vi får in hyresgäster är viktigt för fastighetsekonomin. Men det som sker inne i byggnaderna är det som skapar tillväxt i Linköping och regionen.

Vad står ni inför just nu?
Artikelbild

| Här undertecknar de hyresavtalet. Ulrika Backlund och Johan Kristiansson från Sankt kors och till höger Vricons vd Leif Haglund.

Ebbepark är Sankt kors största byggprojekt genom tiderna. Vi sliter och slåss med byggbolagen för att hålla kostnaderna. Vi bygger kommersiella fastigheter, men vi tampas med samma utmaningar som bostadsföretagen, säger Johan Kristiansson.