Den torra och varma sommaren känns som ett avlägset minne i decemberrusket, men för Per Ingmanson, som driver Pers Granar, görs sig årets torka dagligen påmind.

– Kommer torkan tidigt får det svårare följder. Försommartorkan brukar pågå i ett par veckor men det brukar förr eller senare bli ordentligt med regn, men så blev det inte i år, säger Per Ingmanson.

I våras planterade Per och hans fru 4 600 granplantor, vilket är ovanligt många, – men efter sommaren var ungefär 70 procent av de nya granarna döda. Trots att förlusten inte kommer att påverka årets granförsäljning är Per långt ifrån tillfreds med utvecklingen.

– Det är en varningsklocka. Om det blir torrår även 2019 och två år framåt då är det riktigt illavarslande. Inte bara här, utan alla odlare i hela Sverige kommer att påverkas.

Per har upplevt regnfattiga somrar förut, han räknar bland annat upp åren 1994 och 2002 som exempel, men inget kommer ändå i närheten av årets dito.

– Den sämsta sommaren i mitt 62-åriga liv. Det var bedrövligt. Jag ska inte säga att jag var på dåligt humör hela sommaren, men bitvis. Jag kunde inte släppa det. Det kändes som det var så torrt att jag kunde självantända när jag gick barfota eller med mina skor på grund av friktionen.

Nu väntar två år med mycket arbete för att kompensera mardrömsåret 2018.

– I april och maj kommer vi att köpa in 3 000 plantor istället för 1 500. Vi skulle egentligen planterat ännu fler för att kompensera årets sommar, men vi hade inte möjlighet att göra jordbearbetning i år.