Mer pengar läggs på lotto, tips, trav och andra spel. Den reglerade spelmarknaden i Sverige växte under första halvåret och omsatte 8,1 miljarder kronor efter utbetalda vinster. Det motsvarar en ökning med fyra procent jämfört med första halvåret 2015, visar siffror från Lotteriinspektionen.

Rent historiskt så verkar det vara en relativt konstant del av den disponibla inkomsten som svenskar lägger på spel. När den disponibla inkomsten ökar så läggs också mer pengar på spel, säger Joel Kitti-Junros, handläggare statistik och omvärld på Lotteriinspektionen.

Ovanlig tillväxt

Samtliga aktörer med svenskt tillstånd ökade sin omsättning. Störst på marknaden är Svenska spel som omsatte 4,4 miljarder kronor, en ökning med en procent. Tvåa är ATG med 1,9 miljarder kronor, fyra procent mer än i fjol. Svenska Postkodföreningens omsättning steg med tio procent till 1,2 miljarder kronor. Folkspel, som ligger bakom Bingolotto och Sverigelotten, ökade sin omsättning med 15 procent till 288 miljoner kronor.

Det är väldigt ovanligt att alla aktörer har positiv tillväxt. Det brukar vara så att någon går upp och någon går ner men just i år är det så att alla går upp mer eller mindre, säger Joel Kitti-Junros.

Nätspel fortsätter växa

En annan tydlig tendens som syns i statistiken är att allt mer spel sker på nätet.

Generellt ser man att det skiftar mer och mer mot nätspel, undantaget Postkodlotteriet och Bingolotto. Men om man klumpar ihop alla aktörer så är det en ökning av nätspel.

Det gick även bra för aktörer utan svenskt tillstånd. Enligt Lotteriinspektionens beräkningar omsatte de 2,3 miljarder kronor, en ökning med 12 procent.