Henrik Ljungcrantz är en av företagets grundare och har även tidigare haft vd-posten på det börsnoterade företaget som utvecklat en tillverkningsprocess för beläggningar som kan användas i exempelvis bränsleceller till elbilar. Vid en omorganisation delades verksamheten upp och man tillsatte en vd, Göran Felldin. När den andra ägaren Torsten Rosell, lämnade företaget valde man att gå tillbaka till en organisation med Ljuncrantz som vd. I samma tag som han skulle tillträda blev delgivningen om insiderbrott känd och Göran Felldin blev kvar tillsvidare. Det var i februari som vi kunde berätta att Henrik Ljuncrantz delgivits misstanke om olovligt röjande av insiderinformation, alltså information om företagets utveckling som kan påverka aktiemarknaden. Anmälningarna till ekobrottsmyndigheten kom in redan i oktober och november 2016.

– Jag kan bara spekulera. Jag tror att det är antingen en bank eller Finansinspektionen som sett något som de tyckt att de haft rapporteringsplikt om. Jag får aldrig veta vad som hände, det är ju först om det gått vidare till åtal som jag hade fått veta detaljerna, sa han i vår senaste intervju.

Då hade ekobrottsmyndigheten fattat beslut om att lägga ned förundersökningen mot Ljungcrantz: "På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt", skriver myndighete i sitt nedläggningsbeslut.

Och nu avlöser alltså Henrik Ljungcratnz Göran Felldins om vd. Företaget har växlat upp sin verksamhet och gjort flera nyanställningar. Trenden med elbilar – inte minst i Kina – gör att företaget vädrar morgonluft.

– Jag ser verkligen fram emot att leda Impact Coatings i en storsatsning. Och inte bara inom fuel cells, men inom hela automotive-marknaden och då speciellt att få möta en snabbväxande kinesisk efterfrågan, säger Henrik Ljungcrantz i ett pressmeddelande.

Och så här säger styrelseordföranden Lars-Erik Nordell:

– Som grundare, CTO och väl förtrogen med marknad och kunder är Henrik ett val som vi i styrelsen är mycket nöjda med.

Göran Felldin kommer att föreslås som ny styrelseledamot och ska fortsätta arbetet med bolagets marknadsföring och varumärkespositionering.