Flera allvarliga hot på onsdagen ligger bakom beslutet att hålla samtliga skolor och förskolor i Valdemarsviks kommun stängt på torsdagen.

Det var vid 18-tiden på onsdagskvällen som föräldrar som har barn på förskola och skola i Valdemarsviks kommun fick mejl av sina rektorer att samtliga förskolor och skolor håller stängt under torsdagen.

– Idag, den 18 september 2019, har ett hot inkommit till Valdemarsviks kommun. Hotet är riktat mot förskolor och skola, och det finns en vag tidsram angiven i brevet ”nästa vecka”.

Cirka 1 000 barn och deras föräldrar berörs av det här beslutet. På torsdagen var man tvungen att stanna hemma från sina jobb eller ordna barnvakt på annat sätt.

– Genom att hålla enheterna stängda kommer organisationen att få mer tid för att säkra tryggheten på förskolorna och skolorna, bland annat genom att så snart som möjligt säkerställa väktarnärvaro på enheterna. Mer information kommer under torsdagen, stod det i brevet.

– Det här är en försiktighetsåtgärd från kommunledningen, säger Caroline Hedvall, barn- och utbildningschef i Valdemarsviks kommun till Folkbladet.

Hon framhåller att det handlar om flera brev med hot i som kommit till kommunens skolor under onsdagen. Hur pass grova hoten är eller vad det står vill hon inte gå in på.

Enligt uppgifter till Aftonbladet, på torsdagen, ska det vara flera handskrivna brev som skickats till flera skolor där man hotat "att skjuta barn".

Det är inte första gången Valdemarsviks kommun drabbas av allvarliga hot. Så sent som i mars i år stängde kommunhuset Strömsvik under två dagar på grund av grovt hot mot politiker.

– Om de nya hoten har någon koppling till hoten mot politikerna vet vi inte, säger Caroline Hedvall.

Enligt polisens bedömning är det dock en liten risk för att hoten blir verklighet och man rekommenderade därför inte att stänga ner de totalt åtta verksamheterna.

I stället är polisens teori att den som ligger bakom hotet är ute efter att skrämma folk. Trots det har man enligt myndighetens presstalesperson Åsa Willsund förståelse för kommunens beslut.

– Polisen är vana vid att bedöma hot, det är man inte på en mindre kommun, säger hon till TT.

Hoten har kommit in via brev.

En förundersökning om olaga hot har upprättats, men någon misstänkt person har inte gripits. Under torsdagen är polisen på plats i Valdemarsvik.

– Vi har resurser som är beredda att möta personer som har frågor, säger Åsa Willsund.

Kommunen hoppas kunna hålla skolorna öppna på fredag.