Den senaste veckan har flera opinionsundersökningar visat att valet till EU-parlamentet ser ut att bli en rysare för Liberalerna, eftersom de får 4,5 procent i DN/Ipsos och 3,8 procent i Skops mätningar. Det kan jämföras med EU-valet 2014 då de fick 9,9 procent. Om Liberalerna inte lyckas vända opinionsläget finns det risk för att de inte får in någon representant i EU-parlamentet.

– Jag tror att vi kan göra ett mycket bra val på söndag. Det är en tredjedel av väljarkåren som bestämmer sig de allra sista dagarna, därför att många sätter sig in i EU-frågorna precis inför valdagen. Vi är ett väldigt tydligt alternativ för de som tycker att EU-samarbete är viktigt, säger han efter att ha hållit ett anförande för eleverna på De Geer-gymnasiet och svarat på deras frågor.

En av eleverna som ställde frågor var Martin Braesch, som går tredje året på det humanistiska programmet. Han undrade över hur Jan Björklund och Liberalerna ställer sig till ett förstärkt försvarssamarbete inom EU och till Nato. Och han fick ett tydligt svar.

Artikelbild

| Jan Björklund pekade ut Putin, Trump och Kina som de största hoten mot EU.

– Vi borde vara med i Nato och vi är positiva till ett gemensamt försvarssamarbete i EU, sade Jan Björklund, som pekade ut Putin, Trump och Kina som de största hoten mot unionen.

Han gav eleverna högt betyg.

– Deras frågor visar att de är kunniga och pålästa. De frågor som jag fick här är frågor som jag också får av journalister, som är väldigt kunniga.

Jan Björklund framhöll att EU-medlemskapet har inneburit att vår levnadsstandard höjts med 50 procent sedan 1994.

Artikelbild

| Mårten Hagelin berättar om Carl Larsson-målningen "Den första läxan" för Jan Björklund.

– Det beror på att vi handlar mer med EU-länderna, vilket skapar välstånd, sade han.

Varför ska en Norrköpingsbo rösta på er?
Artikelbild

| Jan Björklund berättade om hur hans mamma och hennes familj flydde på skidor från det ockuperade Norge en polarnatt i november 1944.

– Därför att EU-samarbete ger oss jobb och välfärd. Det ger oss möjlighet att komma till rätta med klimatförändringarna och det påverkar alla i Norrköping, likväl som alla andra. Dessutom är handeln helt central. Tre fjärdedelar av vår utrikeshandel sker med EU och det är hela grunden för vårt välstånd.

Om drygt en månad ska Liberalerna välja en ny partiledare och det här är alltså Jan Björklunds sista valrörelse som partiledare.

Artikelbild

| Som en pedagogisk magister gick Jan Björklund igenom fördelarna med ett ökat EU-samarbete.

Hur känns det?

– Jag har inte hunnit känna efter ordentligt. Det är klart att det är med visst vemod, men naturligtvis också viss lättnad. Det här är ett fantastiskt roligt jobb, men jag har varit partiledare i tolv år och politiker i 25 år så det är väl dags att lämna stafettpinnen vidare.