Kadant Noss amerikanska ägare har precis öppnat en ny jättefabrik i delstaten Ohio. Det är dit som plastproduktionen på Ingelstagatan ska överföras.

– Det är inte så dramatiskt, egentligen. Vi har haft en liten plasttillverkning i Norrköping. Den flyttar nu till USA. Vi är mitt uppe i processen att frakta över våra maskiner, säger Nils Wikdahl, vd på Kadant Noss.

Flytten får som följd att fem personer som arbetat inom produktionen sägs upp.

– Vi har avslutat förhandlingarna (med personalen) på ett positivt sätt, säger Nils Wikdahl.

Kadant Noss kontor, med runt 15 anställda, blir dock kvar i staden. Det beskrivs som globalt tekniskt centrum för två av Kadantkoncernens affärsområden.

– Vi kommer även framöver att bedriva utveckling, marknadsföring, försäljning, service och projektering från Norrköping, säger Nils Wikdahl.

Enligt vd:n är det inte några försämrade resultat som ligger bakom uppsägningarna.

– Den här flytten beror inte på dåliga marknadsutsikter. Kadantgruppen växer och det fanns ett behov av en större fabrik inom koncernen. Det här handlar om att utveckla skaleffekter och få mer tillverkning under samma tak, säger Nils Wikdahl.

Tidigare familjeföretaget Noss producerar utrustning till pappers- och cellulosaindustrin och startades 1952 av Nils Wikdahls farfar Lennart Wikdahl. I Norrköping har man funnits sedan 1958.

2013 köptes Noss av amerikanska konkurrentföretaget Kadant Inc. Samma år flyttades en stor del av tillverkningen till Kina.