– Vi har varit på flera ställen och gjort utredningsåtgärder på begäran från en annan polisregion. Det handlar om ett pågående ärende och personer som vi söker ska frihetsberövas, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region öst.

Han kan inte säga varifrån den aktuella utredningen leds, men chefsåklagare Torsten Angervåg skriver i ett sms att det är åklagare i Skövde som leder den. Han kan dock inte berätta mer, utan hänvisar till polisens presstjänst.

Thomas Agnevik säger att polisen inte kan lämna några uppgifter om vad det handlar om för slags brott, eftersom förundersökningen befinner sig i ett känsligt skede.

– Vi vill inte att förundersökningen ska äventyras, säger Thomas Agnevik.

Den senaste tiden har det skett flera tillslag i Norrköping, bland annat när det gäller så kallad cardsharing och grova bedrägerier mot Arbetsförmedlingen. Hänger tillslagen på måndagen ihop med något av de tillslagen?

– Jag tror inte att insatserna idag hör ihop med något av de tillslagen, säger Thomas Agnevik.

Har någon gripits vid insatserna?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet helt enkelt inte.

Det var vid lunchtid på måndagen som en person ringde och berättade att hen hade sett ett flertal poliser i stadsdelen Marielund i Norrköping. Vittnet uppfattade poliserna som någon form av insatsstyrka, där poliserna bar skyddsvästar och dragna vapen.

– De kom in på parkeringen i en buss i full fart, berättar vittnet som uppskattar antalet poliser med skyddsvästar och dragna vapen till ett tiotal.

Dessutom fanns det civilklädda poliser på plats. De kom dit i flera civila bilar, berättar personen.

– Jag såg en stor bil med tonade rutor som stod parkerad utanför, säger ett annat vittne och förklarar att han senare förstod att bilen var en polisbil.

Vittnet såg också två civilklädda poliser tillsammans med en hundförare som gick in i en port till ett hus i området.

Martin Detterström är vakthavande befäl vid polisen i region öst. Han vill inte säga så mycket om ärendet och är mycket återhållsam i sina svar.

– Vi är på plats där, det är det jag kan säga.

Finns det anledning för allmänheten att hålla sig borta från platsen?

– Nej, absolut inte.

Vår reporter Fredrik Nygren var på platsen vid 12.30. Då beskrev han läget som lugnt. Han såg då inga poliser på platsen.