Om vädrets makter tillåter ska en av världens största adventsljusstakar monteras på måndag. Redan klockan sju på morgonen anländer kranarna som ska lyfta ljusstaken. Installationen beräknas vara avslutat vid tidig eftermiddag.

– Det här har blivit en fin tradition, den första satte vi ju upp år 2000, säger Robin Bohlin, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping.

Att få ordning på adventsljusstaken på Värmekyrkan kräver lite mer arbete än vad det gör för oss andra när vi plockar fram våra ljusstakar till advent. Totalt når adventsljusstaken 49,5 meter upp i höjden – Värmekyrkan mäter 20 meter, skorstenarna 26 meter och slutligen lågorna som mäter 3,5 meter.

Artikelbild

| Adventsstämning. På måndag den 20 november ska Värmekyrkan få sin traditionella adventsljusstake, men vi får vänta till den 3 december för första ljuset.

– Det är därför vi börjar tidigt med att få upp den, det kan behövas flera försök, säger Bohlin.

Enligt väderprognosen ska det bli soligt och en vind på 4 m/s på måndag, vilket väl får anses som gynnsamt för installationen.

– Vi får lita på SMHI, säger Robin Bohlin, som dock har bokat 27 november som reservdatum vid dåligt väder.

För att lamporna inte ska täckas av is finns det fläktar som fyller lågorna med luft, samt värmeslingor som ser till att det blir isfritt. Trots att lamporna som används i lågorna bara håller 70 watt räcker de för att lysa upp hela Norrköping.

Artikelbild

| Hårt arbete. Vädret kan ställa till det när den toalt 49,5 meter långa adventsljusstaken ska monteras.

Men den som längtar efter att ljusstaken ska tändas får vänta ett tag till. Det är ju inte förrän första advent, söndagen den 3 december klockan 16.00, som första adventsljuset tänds. Därefter tänds ett ljus varje söndag fram till jul. Ljusstaken får dock lysa hela januari ut.

Den 1 december startar julaktiviteterna på allvar i Norrköping, då är det nämligen premiär för den tredje upplagan av Norrköping Light Festival.