– Jag är rörd och väldigt glad över det här priset. Det här är en produkt som gör stor skillnad för personer som har svårt att få ett bra grepp om rollatorhandtaget, säger Björn-Åke Sköld.

Björn-Åke Sköld fick priset på Design S – Swedish Design Awards. Juryn skrev i prismotiveringen att Grip-support är en suveränt gestaltad produkt byggd på kunskap om användargruppen. Grip-support kan enkelt fästas på olika rollatorhandtag och kopplar fast handen i ett stadigt grepp. Den tillverkas i olika storlekar, för höger eller vänster hand.

Idén till Grip-support föddes på strokeenheten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och bakom idén står fysioterapeuten Elisabeth Zobel och rehabassistenten Susanne Hallström.

Artikelbild

| Grip-support kan tillverkas i olika storlekar för att användaren ska få ett så bra grepp som möjligt.

– Vi har i många år pratat om hur svårt det kan vara för strokepatienter att få stadigt grepp om rollatorhandtaget. Personal måste ofta gå med och hålla fast patientens hand i rollatorhandtaget så 2010 började vi fundera på en lösning, säger Susanne Hallström.

Elisabeth och Susanne tog kontakt med Innovationsslussen inom Region Östergötland. De behövde kapital för att gå vidare med utvecklingsarbete och fick kontakt med Almi som i sin tur tog kontakt med industridesignern Björn-Åke Sköld i Norrköping.

– Jag träffade Elisabeth och Susanne regelbundet under flera år. Vi testade olika material och lösningar, med Almis Peter Björling, och hade workshops i min hangar i Norrköping. Målet var att hitta en produkt som kunde fixera handen utan att påverka kroppens rörlighet och en dag sa det bara klick, säger Björn-Åke Sköld.

Björn-Åke Sköld kom plötsligt på hur greppet skulle konstrueras och med hjälp av en 3D-printer började han ta fram olika typer av grepp.

Artikelbild

| Industridesignern Björn-Åke Sköld har utvecklat Grip-support och fysioterapeuten Elisabeth Zobel kläckte idén tillsammans med kollegan Susanne Hallström.

– Vi tyckte det var tungrott mellan varven, men lyckades få medel vid flera tillfällen för att jobba vidare. Region Östergötland tyckte idén var värd att satsa på och vi fick prova greppet på patienter som var intresserade och deras respons var bra, berättar Elisabeth Zobel.

Nu är Grip-support designmässigt klar och när Läkemedelsverket har klassat den som medicinteknisk produkt kan den börja säljas genom Björn-Åke Skölds företag Grazedesign.

Artikelbild

| En stolt trio. Från vänster: Susanne Hallström och Elisabeth Zobel, som kom med idén till Grip-support, industridesignern Björn-Åke Sköld, som nu har prisats för produkten.

– Vi är stolta och glada och tycker den blev jättefin, säger Elisabeth Zobel.

– Vi ser fram mot att Grip-support kommer ut på marknaden och kan hjälpa strokepatienter, MS-sjuka och andra som behöver extra kraft i en hand.