Under måndagseftermiddagen valde Socialdemokraternas verkställande utskott att utse Nils Vikmång till valgeneral. 41-åringen, född och uppvuxen i Norrköping, lämnar därmed sitt jobb som statssekreterare hos samordningsminister Ibrahim Baylan för att basa över valkampanjen.

– Uppgiften blir en spännande utmaning. Alla val är viktiga, men nästa år blir extra betydelsefullt. Det känns som om den svenska modellen är hotad, säger Vikmång som utnämnt Moderaterna och Sverigedemokraterna som Socialdemokraternas huvudmotståndare i riksdagsvalet 2018.

Nils Vikmång, som är storebror till Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- fritidsnämnden i Norrköpings kommun, har tidigare jobbat politisk sekreterare och ombudsman i Norrköpings kommun. Han har bra koll på den lokala politiken i sin gamla hemort och inspireras av utvecklingen i kommunen.

– Norrköping är ett bra exempel på hur partier hittat andra partier att samarbeta med. Man har tagit ansvar och hittat nya vägar för att styra och har enligt mig gjort ett bra jobb, säger Vikmång.

Så det blir socialdemokratiska flörtar med Liberalerna och Centern även på riksdagsnivå inför nästa års val?

– Vi har hela tiden varit öppna med att vi vill bryta på den traditionella blockpolitiken.

Nils Vikmång börjar på allvar som valgeneral den 1 augusti. Därefter väntar ett intensivt år med både traditionellt valarbete och nya metoder.

– Vi kommer att jobba vidare med dörrknackningar. Men vi behöver också öka vår närvaro i de digitala kanalerna då många vill ha en dialog med oss där, säger Nils Vikmång.