Det var förra sommaren som sexövergreppen skedde hemma i mannens bostad när hans son hade två flickor i 10-årsåldern på besök.

Pappan avbröt de tre jämnåriga kamraterna när de lekte "sanning eller konsekvens" och fick dem att turas om att onanera åt honom.

Allt uppdagades på hösten när den ena flickans mamma hämtade på fritidsgården. Dottern fick då syn på pojken och reagerade på ett ovanligt sätt med oro och rädsla. När dottern berättat vad som hänt ringde mamman för att prata med den andra flickan som först skrek och var ledsen, men sedan bekräftade det hela.

Göta hovrätt skriver i domen att de båda flickorna ger ett trovärdigt intryck. De ger detaljerade berättelser som stämmer överens och har övertygat rätten om mannens skuld. Men sonen har sagt att han inte minns händelsen.

Mannen själv har förnekat brott och menar att barnen har velat hämnas för att han inte längre låter dem vara hemma hos honom. Men hovrätten ser invändningen som en efterhandskonstruktion med tanke på att flickornas berättelse kom fram först på hösten.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten vad gäller brotten mot flickorna, men ser allvarligare på kränkningen mot sonen som var med under händelsen. Där rubriceras brottet som grovt sexuellt övergrepp mot barn, medan tingsrätten enbart dömde pappan för sexuellt ofredande.

I tingsrätten dömdes mannen i december till 10 månaders fängelse, men hovrätten skärper straffet till 1,5 års fängelse. Dessutom ska mannen betala 35 000 kr i skadestånd var till flickorna samt 40 000 kronor till sonen.