"Som att komma in i en annan värld". Lina Hedmark, friluftsstrateg på Norrköpings kommun, använder sig av sagornas och fantasins värld när hon ska beskriva ett besök i naturreservatet Getåravinen utmed Bråvikens norra strand.

Hon har naturligtvis helt rätt.

Den djupa ravinen med bäcken i botten kunde mycket väl vara ett lagom läskigt sagomotiv signerat John Bauer. Alternativt kunde förstås den småländske illustratören ha hittat sina favoritscener i den frodiga grönskan omgiven av resliga branter. Om han nu inte valt att åka till Lappland istället.

Artikelbild

Länsstyrelsen i Östergötland beskriver Getåravinen på ett mer naturromantiskt sätt: "Här kan du som besökare ströva på stigar, höra bäckens strömmande ljud och kanske ha turen att få se ovanliga fiskar som öring eller den färgglada fågeln kungsfiskaren".

Ett försiktigt sommarregn fuktar de 50 nyanserna av grönt när undertecknad följer länsstyrelsens råd och strövar på stigar i Getåravinen. Ett besök i en annan värld. Växtligheten är så tät – både gran och gammal tallskog – att regnet aldrig riktigt når ned till vandraren som uppsluppen men ändå andaktsfull följer bäcken allt djupare in i ravinen. Bäckens porlande är det enda som hörs i den i övrigt förtrollande tystnaden och fantasin behöver inte tänjas till bristningsgränsen för att man ska ana någon av John Bauers trollfamiljer bakom de tjockaste granstammarna i sluttningen.

– Min absoluta favorit i Norrköpings närhet, säger Lina Hedmark om Getåravinen.

– Man kliver rakt in i en magisk värld man. Som en saga. Den speciella stämningen känns direkt. Helt klart en annorlunda upplevelse. Jag gillar också att Getåravinen är lättillgänglig och att den passar för en utflykt med barn. Barnen kan ha hur kul som helst. Naturen inbjuder verkligen till klättring. Över bäcken och upp i branterna.

Artikelbild

Naturstigen är cirka tre kilometer lång och de tätt placerade informationstavlorna om djur- och växtlivet i ravinen förhöjer upplevelsen för besökaren. När bäckens porlande börjar överröstas av trafiken på E4 är det dags att vända tillbaka. En nedfallen trädstam blir det perfekta depåstoppet med ostmacka och starkt, hett kaffe. Ett äventyr i det lilla och enkla. Skogen fortsätter att skydda från regnet.

Getåravinen kan också berätta om hur naturen och terrängen förändrats under miljoner av år. I början av naturliga krafter, på senare tid av människans hand. Getåravinen var ursprungligen en sprickzon som sakta men säkert utvidgades till en djup ravin. Fram till 1800-talets slut bestod den mest av öppen betad ängsmark. Den högvuxna granskogen planterades för cirka 130 år sedan och gav området ett nytt utseende och en ny inriktning.

Artikelbild

Klassiskt John Bauer-motiv som mycket väl skulle kunna ha varit hämtat från Getåravinen.

Nu kommer besökarna i tät takt.

Man önskar bara att John Bauer också fått uppleva Getåravinen. Vilka motiv!