Fram till och med den 26 maj går det att rösta på sin favorit av åtta bidrag till lyssnarnas sommarvärd i Sveriges Radio P1. En av de som har chansen att få hålla sitt sommarprat är Madeleine In Hwa Björk från Vikbolandet.

Madeleine In Hwa Björk växte upp i Norrköping med sina föräldrar och sin bror. Historien hon växte upp med var att hon adopterats från Sydkorea och kommit till Sverige som tvååring.

– Informationen vi fick av adoptionsbyrån var att mina biologiska föräldrar var väldigt unga. Min biologiska mamma hade en dödlig sjukdom och min biologiska pappa hade kallats in till värnplikt. Min farfar, som skulle ha tagit hand om mig, blev förlamad i en bilolycka, därför adopterades jag, berättar Madeleine In Hwa Björk.

Artikelbild

| Kanske kan vi få höra Madeleine In Hwa Björk från Norrköping i Sveriges Radio P1 i sommar.

Men när hon som 33-åring började söka mer information om sin bakgrund visade det sig dock att informationen inte stämde.

– Det var en stark chock och väckte en massa frågor. Det ledde till en kris och väldigt kluvna känslor: både glädje, ilska och sorg, säger hon.

Hon vill inte berätta mer om hur sökandet gick till eftersom det ska sparas till det eventuella sommarpratet. Men hon säger att hon vill problematisera synen på adoption och poängtera vikten av att alla har rätt att få veta sin bakgrund.

– För mig finns det inget tvetydigt svar på frågan om att man har rätt att få veta sin bakgrund. Det utgör en väldigt stor del av en människas identitet.