På torsdagen var det 95 dagar kvar till julafton och minst en butik i Norrköping har redan börjat förbereda sig. På Rusta i Mirum Galleria har julskyltningen börjat med bland annat tomtar, julstjärnor och snögubbar. Enligt Emelie Månsson, varuhuschef för Rusta, har reaktionerna från besökare varit delade.

– Många är positiva för slingorna och utomhusbelysningen. Där ser vi mycket positiva reaktioner. Tomtarna kommer ju nu så många är nog lite nyfikna att se vad som kommer. En del kan tycka att det är lite varmt ute fortfarande. I och med att september har varit och är så varm kan vissa tycka att det är lite tidigt, säger Emelie Månsson.

Brukar ni alltid börja julskylta vid den här tiden?

Artikelbild

| Emelie Månsson, är varuhuschef för Rusta i Mirum Galleria.

– Ja, vi vill vara först ute. För att få in hela sortimentet så gäller det att börja tidigt och att vara ute i god tid. Det här har vi inte kommit fram tillsammans med de andra här i Mirum, utan Rusta går ju vidare med sitt koncept i de andra butikerna också, säger hon.

I slutet av oktober infaller högtiden Halloween men Emelie Månsson tror inte att den marknadsföringen kommer att krocka med den tidiga julskyltningen.

– Halloween är inte riktigt lika stor och lång. Den kommer också här vartefter men det kommer inte vara på samma platser som julen, säger hon.

Flera av de butiksbesökare vi pratat med har inte börjat tänka på julen ännu och samtliga är överens om att julskyltningen kommit något tidigt i år.

Artikelbild

| På torsdagen började Rusta julskylta i butiken med bland annat tomtar och ljusslingor.

– Jag tycker att det känns som de börjar tidigare och tidigare varje år med att julpynta. Det är lite väl tidigt. Speciell när man börjar spela julmusik i affärerna. Det blir lite tjatigt. I slutet på november, början på december kan de börja, säger Madelene Haglund.

Bengt Molinder stämmer in.

Artikelbild

| Jultomtar flyttade in hos Rusta under torsdagen.

– Det är alldeles för tidigt. I december månad kan de gott börja. Inte i september, det är fortfarande sommar då. Det blir tjatigt annars. När julen kommer har det redan varit så länge att man har tröttnat på det, säger han.

Bibbi Sparelius ser fram emot att få umgås med familjen men den tidiga julskyltningen riktar hon kritik mot.

Artikelbild

| Butiken har även hängt upp julstjärnor till försäljning.

– Det är trevligt att umgås och ses hela familjen. Att äta, umgås och leka men julpyntningen räcker det med att ha i slutet på november. Man hinner tröttna på det annars, julmusiken och julpyntet. Jag gillar det inte, säger Bibbi Sparelius.