Den grå himlen hänger tungt över Tegelbrukets sluss på torsdagsförmiddagen då Göta kanalsäsongen 2019 ska invigas med tal och kanonknall. Många har samlats för att lyssna på tal av Göta kanalbolagets vd Roger Altsäter, landshövding Carl-Fredrik Graf samt statssekreteraren på Näringslivsdepartemenet Stina Billinger med flera men det dröjer inte lång stund förrän regnet står som spön i backen.

Men det är inte bara öppnandet av kanalen som det talas om här idag – orsaken att man valt Tegelbrukets sluss är att sträckan härifrån och ut till Mem har varit scen för den största av alla renoveringar (utförd av SM Entrepenad) inom ramen för projektet Göta kanal 2.0 som sammantaget kostar cirka en halv miljard. Kanalbolagets vd Roger Altsäter formulerar det som "historiska insatser för att rädda kanalen åt kommande generationer":

– Vi avtäcker också en plakett där vår nya "slussfadder" SM-entrepenad presenteras, de går in med pengar för att göra det extra fint här vid Tegelbruket. Vi arbetar också med att göra en obruten cykelväg längs kanalen för lika viktigt som båtarna är att man kan vandra och cykla längs med kanalen.

Artikelbild

| Statssekreterare Stina Billinger har goda minnen av kanalen.

Lars Preuschhof, arbetsledare på SM entrepenad, berättar om de stora arbetena man gjort på sträckan Tegelbruket-Mem.

– Kanalbanken har sjunkit på sträckan och vattnet rann över när båtar kom. Vi har nu bytt ut kanalvallarna på hela sträckan och höjt vallen med 60 centimeter, säger Lars Preuschhof som tillägger att man under arbetets gång hanterat uppåt 140 000 ton material.

– Nu har vi ersatt kärnan i vallen med ett lätt material som är gjort av återvunnet förpackningsglas, det kallas skumglas.

Stina Billinger, statssekreterare på näringsdepartementet har egna minnen från en resa på kanalen, hon åkte den nämligen med sin familj som tonåring.

Artikelbild

| Vd Roger Altsäter med landshövding Carl-Fredrik Graf.

– Det blev inget skilsmässodike för mina föräldrar i alla fall, skrattar Stina Billinger som tycker kanalen är ett fantastiskt sätt att se Sverige.

– Men besöksnäringen är överhuvudtaget viktig för regeringen, den har verkligen växt som tillväxtmotor. Det är exempelvis få näringar som är så viktiga för både stad och land – turism har stor potential att växa ute i landsbygden.

Artikelbild

| Förre vd:n Anders Donlau och nya: Roger Altsäter fanns på plats i regnet.

Hon talar om näringsminister Ibrahim Baylans strategi för besöksnäringen och tycker att Göta kanals profil ligger helt rätt i tiden.

– Satsningar med att göra hela kanalbanken cyklingsbar är ju jättebra ut ett hållbarhetsperspektiv och det här med att man bytt ut kanalbanken med skumglas gör ju oss på näringsdepartementet väldigt glada, där har vi miljötänk och innovation i förening, säger Stina Billinger som hoppas att också fler svenskar ska hitta till Göta kanal på olika sätt.

Artikelbild

| Landshövdingen Carl-Fredrik Graf i samtal med statssekreterare Stina Billinger.

– Jag hoppas att man kunde inspirera så att Göta kanal hamnar på svenskars "bucketlist".

När kanonen äntligen ska tändas av landshövdingen har stubinen blivit fuktig så efter ett misslyckat försök får man byta denna och då går det bättre. Med en ljudlig knall förkunnas att årets kanalsäsong är igång – kanalens 58 slussar är nu öppna fram till och med den 29 september.